Dolar posiluje před klíčovým testem inflace; jen pokulhává před zasedáním BOJ

Dolar se v úterý pohyboval v blízkosti měsíčního maxima vůči euru a vůči jenu se dostal na týdenní maximum, protože obchodníci se připravovali na klíčové údaje o inflaci v USA a prognózy úrokových sazeb Federálního rezervního systému.

Americkou měnu podpořily vyšší výnosy státních dluhopisů v návaznosti na překvapivě silné páteční údaje o domácí zaměstnanosti, které vyvolaly dramatické snížení sázek na snížení sazeb Fedu v letošním roce.

V pátek bude svou měnovou politiku stanovovat Bank of Japan. Zatímco investoři očekávají snížení měsíčních nákupů vládních dluhopisů centrální bankou již na tomto zasedání, propastné rozdíly ve výnosech oproti USA drží jen v defenzivě.

Dolar přidal 0,15 % a nacházel se na úrovni 157,275 jenu poté, co se dříve dotkl svého maxima od 3. června na 157,39.

Zdroj: Canva

Euro zůstalo beze změny na úrovni 1,0764 USD. V pondělí se propadlo až na 1,0731 USD, což je úroveň naposledy zaznamenaná 9. května poté, co ve volbách do Evropského parlamentu zvítězila krajní pravice a francouzský prezident Emmanuel Macron vyhlásil předčasné volby.

„Obavy z vyhlídek na zisky populistické pravice v Evropě byly obvykle spojeny s oslabením eurodolaru, stejně jako v roce 2017,“ uvedl Thierry Wizman, globální forexový a kurzový stratég společnosti Macquarie.

„Určitý stejný tlak očekáváme i nyní. Je to jeden z důvodů, proč se držíme našeho názoru, že se eurodolar dostane na úroveň 1,05 a setrvá tam.“

Krajně pravicové Národní shromáždění podle pondělních prognóz vyhrálo předčasné volby ve Francii, ale nedosáhlo absolutní většiny v prvním průzkumu veřejného mínění zveřejněném po Macronově šokujícím rozhodnutí rozpustit parlament.

Derek Halpenny vedoucí výzkumu globálních trhů ve společnosti MUFG vidí, že euro-dolar v období před prvním kolem francouzských voleb testuje spodní hranici současného obchodního rozpětí mezi 1,0500 a 1,1000, „protože účastníci trhu se snaží zvýšit prémii za politické riziko oceněné Evropskou unií o 2-3 %“.

Libra klesla o 0,1 % na 1,2714 USD poté, co míra nezaměstnanosti v Británii v dubnu vzrostla, a to navzdory dalšímu měsíci silného růstu mezd.

Dolarový index, který měří zelenou bankovku vůči euru, libře, jenu a třem dalším hlavním vrstevníkům, se téměř nezměnil na úrovni 105,19 poté, co v pondělí poprvé od 14. května dosáhl 105,39 bodu.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají, že celková inflace spotřebitelských cen v USA zmírní na 0,1 % z 0,3 % v minulém měsíci a jádrové cenové tlaky zůstanou meziměsíčně na stejné úrovni 0,3 %.

Všeobecně se očekává, že Fed na závěr svého dvoudenního zasedání ve středu zachová status quo, avšak představitelé budou aktualizovat své ekonomické projekce a projekce úrokových sazeb.

Pokud by bodový graf Fedu odrážel pouze jedno očekávané snížení pro rok 2024, trh by to vnímal jako jestřábí signál ze strany výboru, což by pravděpodobně vyvolalo další nárazový růst zelené bankovky, tvrdí analytici.

V takovém případě by šéf Fedu Jerome Powell mohl význam bodového grafu opět bagatelizovat, což by mohlo omezit růst dolaru.

Nakoupit měny GBP=X za £0.79 (0.01%)

Trhy v současné době oceňují snížení sazeb do prosince pouze o 37 bazických bodů, což znamená přibližně 50% šanci na druhé snížení sazeb v tomto roce.

Mnozí analytici a investoři očekávají snížení nákupů dluhopisů BOJ o 1 bilion jenů (6,4 miliardy USD) na přibližně 5 bilionů jenů měsíčně, a to v návaznosti na zprávy v médiích, které takovou změnu naznačují, od agentury Reuters a dalších zdrojů.

„Nebezpečím pro BOJ je zde reakce typu ‚kupte fámu, prodejte skutečnost‘, která ‚katapultuje‘ dolar přes technickou rezistenci na úrovni 157,70 jenu,“ uvedl Tony Sycamore, analytik trhu IG.

BOJ a japonská vláda se shodují ve snaze omezit oslabení jenu, které by zmařilo kýžený cyklus mírné inflace a stabilního růstu mezd.

Propad měny na 34leté minimum 160,245 za dolar na konci dubna vyvolal několik kol oficiálních japonských intervencí v celkové hodnotě 9,79 bilionu jenů.

Zdroj: Canva