Nejlepší akcie ze skupiny „velkolepé sedmičky“

Na začátku tohoto roku index S&P 500 potvrdil svou přítomnost na býčím trhu, když se vyšplhal na rekordní hodnoty, a v čele zisků stála hrstka akcií. Mluvím o skupině známé jako „Sedm velkolepých“, což je odkaz na western z roku 1960 „Sedm statečných“. V tomto případě se však nejedná o hvězdy stříbrného plátna, ale o společnosti specializující se na nějakou formu technologie. Jsou to společnosti Amazon, Apple, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia a Tesla.

Tyto společnosti jsou také velkými jmény v oblasti umělé inteligence (AI), což je jedna z nejžhavějších oblastí současného růstu, a to pomohlo jejich akciím v loňském roce stoupat. Každý z těchto hráčů stále představuje solidní dlouhodobý nákup – dokonce i akcie jako Tesla, které v poslední době klesly.

Dvě akcie z Magnificent Seven – oba klíčoví hráči ve světě AI – však vyčnívají jako ty, které se právě teď dají koupit.

Nvidia Corp.
Společnost Nvidia Corp. (NVDA) dominuje trhu s čipy pro umělou inteligenci a drží 80 % podíl, protože prodává nejvýkonnější grafické procesory (GPU). Tyto vysoce výkonné čipy pohánějí klíčové úlohy AI, jako je trénování a inferencování velkých jazykových modelů (LLM), aby tyto modely mohly pokračovat v řešení složitých problémů a dalších úloh. Společnost Nvidia také prodává širokou škálu produktů a služeb, které pomáhají firmám realizovat a udržovat jejich projekty AI – a zákazníci mohou všechny tyto nabídky pohodlně najít v jakémkoli veřejném cloudu.

Zdroj: Shutterstock

To vše se v posledních čtvrtletích promítlo do trojciferného růstu zisků tohoto technologického giganta. Proč jsem optimistický, že to bude pokračovat? Ze dvou důvodů.

Zaprvé, obecný příběh růstu AI je právě teď na začátku, protože potřeby firem v oblasti AI jsou v rané fázi. Analytici předpovídají, že do roku 2030 dosáhne trh s umělou inteligencí více než 1 bilionu dolarů. To naznačuje, že poptávka po produktech a službách společnosti Nvidia by mohla pokračovat současným tempem, nebo dokonce časem výrazně vzrůst.

Za druhé, Nvidia podniká nezbytné kroky, aby si udržela náskok před soupeři, a zaměřuje se na inovace. Společnost se zavázala každoročně zvyšovat výkon svých grafických procesorů. Vzhledem k tomu, že Nvidia již má vedoucí postavení, je pravděpodobné, že si svou dominanci udrží, pokud se jí podaří tento slib dodržet.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $128.72 (2.81%)

Díky tomu všemu dnes akcie vypadají jako rozumná koupě při 44násobku odhadů budoucích zisků.

Amazon
Společnost Amazon (AMZN) těží z umělé inteligence dvěma způsoby. Gigant v oblasti elektronického obchodování využívá AI ke zvýšení efektivity napříč svým podnikáním. Technologii například využívá k zefektivnění procesu plnění a výběru nejlepších doručovacích tras, což v konečném důsledku šetří čas a peníze společnosti. Amazon také využívá AI k tomu, aby vám, zákazníkům, pomohl najít to, co hledáte – což je něco, kvůli čemu se můžete vracet.

Zdroj: Getty Images

Ale oblast, kde může Amazon zaznamenat největší vítězství AI, je cloud computing. Amazon Web Services (AWS) je největším poskytovatelem cloudových služeb na světě a také je motorem celkového zisku společnosti Amazon. Úspěch v této oblasti je tedy pro společnost klíčový.

AWS se do AI pustila naplno a nabízí služby, které vyhovují téměř každému zákazníkovi v oblasti AI. Prodává prémiové čipy, jako jsou ty od společnosti Nvidia, spolu s vlastními levnějšími čipy pro zákazníky, kteří si uvědomují náklady. Nabízí také plně spravovanou službu, která zákazníkům poskytuje přístup k řadě LLM. AWS také vytváří aplikace, jako je například kódovací asistent pro vývojáře.

Tyto snahy již přinášejí výsledky – společnost AWS oznámila, že v letošním roce dosáhne ročního obratu 100 miliard dolarů. Amazon nejen investuje do umělé inteligence – důležitější je, že je v procesu jejího zpeněžování.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $184.16 (-1.46%)

Dnes, při 41násobku odhadu budoucích zisků, není Amazon zdaleka nejlevnější akcií Sedmičky velkolepých, ale to nevadí. Díky solidním výsledkům v oblasti zisku, vedoucí pozici v rostoucích oborech elektronického obchodování a cloud computingu a přístupu k umělé inteligenci stojí společnost za tuto cenu.