Výhodné akcie ke koupi, které se obchodují hluboko pod svými maximy

Akciový trh zažívá v roce 2024 zatím impozantní rally. Index S&P 500 vzrostl o 14,5 % a ještě více technologický Nasdaq Composite vzrostl v celém úseku o 18 %. Díky povzbudivým výsledkům hospodaření a vzrušení kolem umělé inteligence (AI) a dalších trendů vystřelily vysoce postavené akcie včetně společností Apple, Nvidia a Amazon na nová oceňovací maxima.

Některé z nejžhavějších akcií na trhu by mohly pokračovat v pochodu ještě výše, ale bylo by chybou přehlížet příležitosti ve společnostech, které se stále obchodují hluboko pod svými předchozími oceňovacími maximy. Pokud hledáte investice, které nabízejí atraktivní ocenění a silné dlouhodobé vyhlídky, přečtěte si, proč dva analytici serveru Fool.com označili Altria Group (MO) a Walt Disney (DIS) za nejlepší akcie, které je nyní vhodné koupit.

Altria je silná defenzivní akcie se skvělým dividendovým profilem

Akcie společnosti Altria od počátku roku vzrostly zhruba o 13 %, ale cena akcií společnosti je stále zhruba o 41 % nižší než na svém vrcholu. Přestože tabákový gigant se svou značkou Marlboro nadále vede americký trh, čelí některým sekulárním překážkám. Zákazníci se nadále odklánějí od cigaret a zdá se, že tento trend bude pravděpodobně pokračovat.

Zdroj: Getty Images

Tržby společnosti a očištěný zisk bez zohlednění GAAP (obecně uznávaných účetních zásad) poklesly zhruba o 2,5 % v důsledku klesajících jednotkových prodejů v kategorii tabáku ke kouření. Celkový objem prodaných cigaret v daném období meziročně poklesl zhruba o 10 %. Na druhou stranu vedení společnosti potvrdilo svůj výhled pro meziroční nárůst upraveného zisku na akcii v rozmezí 2 až 4,5 %.

Díky zvýšení cen a zpětnému odkupu akcií se společnosti Altria skutečně podařilo za posledních pět let zvýšit zisk na akcii zhruba o 26 %. Přestože společnost čelí dlouhodobým překážkám kvůli klesajícím objemům jednotek, jsou její akcie stále atraktivně oceněny.

Altria se obchoduje za méně než devítinásobek očekávaného letošního zisku a vyplácí dividendu s výnosem 8,6 % na základě současné ceny akcií společnosti. Navíc existuje velmi dobrá šance, že investoři, kteří si akcie koupí dnes, nebudou muset dlouho čekat, aby se mohli těšit z ještě vyššího výnosu.

V srpnu loňského roku Altria zvýšila dividendu o zhruba 4,3 %. Toto zvýšení výplaty znamenalo 58. zvýšení dividendy, které společnost realizovala za posledních 54 let.

Nakoupit akcie Altria Group, Inc. za $45.95 (-0.22%)

Tabákový gigant nepochybně čelí náročným trendům na trhu s cigaretami, ale pokračuje v investicích a budování v kategoriích bezdýmných výrobků a jeho výplata dividend by měla být v dohledné budoucnosti bezpečně pokryta. Díky silnému základu zisku navzdory nepříznivému vývoji poptávky a vysoké a udržitelné dividendě je Altria atraktivní defenzivní akcií, která navíc nabízí přesvědčivý potenciál zhodnocení kapitálu.

Investoři se opět začínají těšit na společnost Disney

Disney je stále společností, kterou lze v oblasti zábavy porazit, s bohatou nabídkou filmů, bezkonkurenčními globálními zábavními parky, bezkonkurenční knihovnou obsahu a spoustou dalších zlatých hvězd. V posledních třech letech dosáhla příjmů ve výši 89 miliard dolarů, což ji v žebříčku největších amerických společností Fortune řadí na 47. místo, což je za poslední tři roky nárůst o 40 %. Proč tedy její akcie klesly o 51 % oproti svému maximu?

Zdroj: Getty Images

Hlavně kvůli velké volatilitě. Společnost Disney se úžasně vrátila z pandemického minima, ale její různé segmenty se od té doby pohybují všude možně.

Parky byly zavřené a tržby neexistovaly, ale to se nyní změnilo a parky se vrátily k silnému rozmachu. Ve druhém fiskálním čtvrtletí roku 2024 (skončilo 30. března) se tržby parků meziročně zvýšily o 10 %. To je historický trend a pokud nedojde k další globální pandemii nebo jiným otřesům, měl by pokračovat.

Streamování v posledních několika letech prudce vzrostlo a nyní tvoří více než polovinu příjmů segmentu zábavy a také čtvrtinu celkových příjmů společnosti. Ty pocházejí z kombinace příjmů z předplatného a reklamy. Ziskovost streamingu bez ESPN+ se poprvé stala ziskovou ve druhém čtvrtletí a vedení plánuje plný zisk do konce fiskálního roku. To by mělo přinést výrazné posílení akcií.

Ostatní části obsahového byznysu společnosti Disney, včetně lineárních sítí a kasovních filmů, se stále potýkají s problémy. Diváci se stále odpojují od kabelové televize nebo přecházejí z kabelové televize na streamování, což poškozuje příjmy z kabelové televize, a také se odklánějí od tradičního televizního vysílání, což poškozuje její reklamní byznys.

Nakoupit akcie The Walt Disney Company za $98.61 (0.63%)

Návrat Boba Igera do horkého křesla generálního ředitele ulevil akcionářům a přinesl společnosti určitou stabilitu. Investoři mají velkou důvěru v Igera, který vedl společnost 15 let v neuvěřitelné růstové fázi, než v roce 2020 odešel z pozice generálního ředitele. Vrátil se do funkce, která má být dočasná, protože společnost si ujasňuje své směřování, ale jeho funkční období již bylo vykresleno do roku 2026. Společnost Disney se zaměřila na generování ziskovosti systému Disney+, navrácení kouzla do parků a poskytnutí větší svobody kreativcům, díky nimž celý systém funguje.

Akcie společnosti Disney letos stoupají, a to o 13 %, protože investoři opatrně budují nadšení. Z dlouhodobého hlediska by se měla vrátit k překonávání tržního vítěze.