Dolar před zveřejněním nejnovějších dat klesá, libra po volbách roste

Americký dolar v pátek na začátku evropského obchodování před zveřejněním klíčové měsíční zprávy o zaměstnanosti ustoupil, zatímco šterlinková měna po výsledku britských parlamentních voleb vzrostla.

V 09:55 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči pomyslnému koši 6 dalších měn, obchodoval o 0,4 % níže na úrovni 104,635, tedy poblíž nejnižší hodnoty od poloviny června.

Dolar před zveřejněním dat o mzdách mimo zemědělský sektor v USA klesá

Dolar se obchodoval poblíž dvoutýdenního minima, když se obchodníci před zveřejněním široce sledované měsíční oficiální zprávy o zaměstnanosti vrátili z amerického svátku Dne nezávislosti a hledali další náznaky toho, kdy Federální rezervní systém začne snižovat úrokové sazby.

Ekonomické údaje v tomto týdnu spíše ukazovaly na ochlazování americké ekonomiky, což zvýšilo očekávání, že Fed někdy brzy sníží sazby.

Podle nástroje CME FedWatch obchodníci počítají se 73% pravděpodobností snížení sazeb v září.

Ekonomové očekávají, že americká ekonomika v červnu vytvořila 189 000 pracovních míst po větším než předpokládaném přírůstku 272 000 míst v předchozím měsíci.

„Myslíme si, že rizika jsou dnes vychýlena směrem k měkčímu čtení po velkém poklesu složky zaměstnanosti indexu ISM služeb,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Abychom však viděli výraznější přecenění očekávání ohledně sazeb Federálního rezervního systému na holubičí stranu, možná budeme muset vidět zpomalení růstu mezd pod 150 tisíc, vzhledem k tomu, že červnový Fed Dot Plot a rostoucí vnímaná pravděpodobnost Trumpova vítězství v listopadu působí jako jestřábí protiváha.“

Britská libra roste díky volební náladě v zemi

GBP/USD vzrostl o 0,2 % na 1,2780, jen těsně pod dříve zaznamenané třítýdenní maximum 1,2777, poté, co opoziční labouristé získali v britských parlamentních volbách masivní většinu a ukončili tak 14 let trvající vládu Konzervativní strany.

Libra za celý týden vzrostla o 1 %, což je její nejlepší týdenní výkon od poloviny května, přičemž očekávaná změna vlády je vnímána jako příležitost k určité jistotě, navzdory obtížné fiskální situaci, po letech volatility trhu za vlády konzervativců.

„Věříme, že nový kancléř může zabránit výdajovým škrtům díky drobným úpravám fiskálních pravidel a drobným daňovým úpravám. Bude však složité odvrátit další zvýšení daní,“ uvedla ING.

„Pro libru šterlinků jsou však důležité především důsledky pro politiku Bank of England. A ty v tuto chvíli žádné nejsou.“

EUR/USD vzrostl o 0,2 % na 1,0827 a získal před nedělním druhým kolem parlamentních voleb ve Francii, přičemž průzkumy naznačují, že krajně pravicové Národní shromáždění pravděpodobně nezíská většinu.

Jednotná měna, která byla od červnových voleb ve Francii pod tlakem, tento týden vzrostla o zhruba 1 %, protože ustoupily obavy, že by RN mohla získat většinu a zavést velké zvýšení výdajů.

„Vidíme určitý prostor pro růst páru na základě potenciálního zklamání z amerických mezd,“ uvedla ING. „Zatímco EUR/USD se dnes může posunout do horní poloviny pásma 1,08/1,09, myslíme si, že přetrvávající riziko opětovného rozšíření spreadů francouzských dluhopisů po nedělním druhém kole voleb znamená, že růst zůstává omezen.“

Nakoupit měny USD/GBP za $1.28 (0.16%)

Zdroj: Pexels

Jen se i nadále nachází v poměrně komplikované situaci

V Asii se mezitím měnový pár USD/JPY obchodoval o 0,3 % níže na 160,84, přičemž posílení jenu vyvolalo spekulace, zda japonská vláda nezasáhla na podporu měny.

Nedávné oslabení jenu bylo podníceno rostoucími sázkami, že Bank of Japan bude mít omezený prostor pro další zpřísnění politiky vzhledem k přetrvávající slabosti japonské ekonomiky.

USD/CNY se obchodoval nepatrně výše na 7,2674, přičemž kurz jenu se pohyboval kolem sedmiměsíčních minim.

Náladu vůči Číně dále zhoršily zprávy, že Peking zabavil tchajwanský rybářský trawler a také rozmístil letadla kolem Tchajwanského průlivu.

Jakákoli eskalace napětí s Tchaj-wanem by mohla přitáhnout více pozornosti vůči Číně a přilákat další sankce ze strany Západu.

Zdroj: BurzovníSvět.cz