CEO společnosti Amazon vydělal 6 474násobek průměrného platu zaměstnance Amazonu

Andy Jassy – Zdroj: BBC.com
Několik generálních ředitelů společností z žebříčku Fortune 500 si v roce 2021 vydělalo více než tisícinásobek mediánového platu zaměstnance své společnosti, ale Andy Jassy je na prvním místě.
Podle prohlášení společnosti Amazon, které bylo v dubnu předloženo Komisi pro cenné papíry, obdržel Jassy v roce 2021 odměnu ve výši téměř 213 milionů dolarů – 6 474násobek mediánového platu zaměstnance, který činí 32 855 dolarů. Pro srovnání, medián odměn generálních ředitelů společností z žebříčku Fortune 500 činil v roce 2021 205násobek ročního platu typického pracovníka.
Společnost Amazon ve svém prohlášení jasně uvedla, že Jassyho vysoký plat byl způsoben zvláštní odměnou v podobě omezených akcií, která souvisela s jeho povýšením na generálního ředitele v tomto roce.
Žádná jiná společnost z žebříčku Fortune 500 se poměru odměn generálního ředitele a zaměstnanců společnosti Amazon nepřibližuje. Sedm společností však svým generálním ředitelům v loňském roce poskytlo odměny v hodnotě více než 2 000násobku průměrného platu pracovníka: Warner Bros. Discovery, Expedia, Gap Inc., ManpowerGroup, McDonald’s, TJX Companies a Yum Brands. A celkem 25 společností z žebříčku Fortune 500 dalo svým generálním ředitelům v roce 2021 více než tisícinásobek toho, co vydělávali jejich běžní zaměstnanci.
Jassy se od svých kolegů v této skupině odlišuje také tím, že v nejvyšší funkci působil nejkratší dobu. V červenci 2021 nahradil Jeffa Bezose ve funkci prezidenta a generálního ředitele společnosti Amazon, když předtím 15 let řídil divizi cloud computingu této společnosti. Peter Kern ze společnosti Expedia, Sonia Syngalová ze společnosti Gap Inc. a David Gibbs ze společnosti Yum Brands nastoupili do svých funkcí v roce 2020.
Hned ráno budete vědět DŘÍVE NEŽ OSTATNÍ do čeho investovat.
Na druhém místě v poměru platů Jassyho je generální ředitel společnosti Warner Bros. Discovery David Zaslav. Jeho odměny ve výši 246 573 481 dolarů jsou 2 972krát vyšší než medián mezd zaměstnanců, který činí 82 964 dolarů. Nedávná zpráva časopisu Fortune zařadila Zaslava na druhé místo mezi nejlépe placenými generálními řediteli v žebříčku Fortune 500: Pod Zaslavovým vedením akcie společnosti nedosahovaly výkonnosti indexu S&P 500 s ročním výnosem 5,8 % ve srovnání s 9,4 % širšího trhu.
Přestože jejich odměny byly astronomické, ani Jassy, ani Zaslav nevydělali nejvíce z osmi společností z žebříčku Fortune 500 s nejvyšším poměrem odměn generálních ředitelů a zaměstnanců. Ve společnosti Expedia dostal Kern za rok zhruba 297 milionů dolarů, ale protože typický pracovník Expedie vydělává 102 270 dolarů, vydělal 2 897krát více než medián platu pracovníka, který je menší než u jeho kolegů.
Syngalová – jediná žena na seznamu generálních ředitelů – měla v roce 2021 nejnižší platový balíček, jen něco málo přes 18 milionů dolarů. Společnost Gap Inc. také platila svému typickému zaměstnanci, prodejci pracujícímu na částečný úvazek v Kanadě, nejméně, a to 7 348 dolarů ročně. Tato kombinace zařadila maloobchodní řetězec na čtvrté místo z hlediska poměru mezd, přičemž Syngalová vydělávala 2,485krát více než prodavač.
Podle Institutu hospodářské politiky od roku 1977 vzrostly odměny generálních ředitelů o 1 322 %, zatímco odměny typických zaměstnanců se zvýšily pouze o 18 %. Velká část těchto odměn je způsobena tím, že odměny v podobě akcií a akciových opcí se staly větší složkou odměn vedoucích pracovníků.
Pouze 175 000 USD z celkové Jassyho mzdy pochází z jeho platu. Zbytek pocházel téměř výhradně z akciové odměny v hodnotě přibližně 212 milionů dolarů v roce 2021, kterou Jassy obdržel při povýšení na generálního ředitele. Odměna se mu bude vyplácet po dobu 10 let, což znamená, že na konci této doby ji bude celou vlastnit.
Jassyho kompenzační balíček se však neobešel bez kontroverzí. Dvě poradenské firmy pro akcionáře, Institutional Shareholder Services a Glass Lewis, doporučily akcionářům, aby před výroční valnou hromadou společnosti, která se koná 25. května, hlasovali proti.
„Hodnota odměny pro nového generálního ředitele ve výši 214 milionů dolarů je v kontextu interního povýšení přemrštěná,“ napsala ISS v květnové zprávě, kterou poskytla klientům, uvedl list Financial Times. „Program odměňování postrádá jakoukoli vazbu na objektivní, předem stanovená výkonnostní kritéria.“
Ve své vlastní zprávě z téhož měsíce společnost Glass Lewis označila Jassyho plat za „nadměrný“ a uvedla, že akcionáři by se měli obávat dalšího zvyšování.
„Anualizovaná hodnota odměny pana Jassyho s ohledem na dobu, po kterou má nárok na odměnu, činí 21,4 milionu dolarů, což je přiměřené, ale společnost pouze uvedla, že odměna „má představovat většinu odměny pana Jassyho pro nadcházející roky“,“ uvedla Glass Lewis ve své zprávě. „Nejasnost prohlášení a nedostatek závazku podle našeho názoru neposkytují akcionářům, kteří se obávají nadměrných odměn, dostatečnou jistotu.“
V komentáři pro Fortune mluvčí Amazonu uvedl, že Jassyho platový balíček na rok 2021 a to, čemu se „z hlediska ročního odměňování rovná, je konkurenceschopné s odměnami generálních ředitelů jiných velkých společností“.
Společnost Gap Inc. pro Fortune uvedla, že většina zaměstnanců jejich obchodů pracuje na částečný úvazek a je mladší 23 let. Dodali, že společnost při určování poměru odměn generálních ředitelů neprovádí roční přepočet, své zaměstnance platí konkurenčně a práce v maloobchodě poskytuje žebříček příležitostí.
„Z těchto důvodů se nedomníváme, že poměr mezd generálních ředitelů je smysluplným srovnáním, protože špatně měří zaměstnanost a odměňování v maloobchodním sektoru vzhledem k počtu zaměstnanců na částečný úvazek a sezónních zaměstnanců, kteří pracují v celém odvětví, a také vzhledem k milionům nepřímých pracovních míst, která jsou na maloobchodním průmyslu závislá.“
Společnost Warner Bros. Discovery se odmítla vyjádřit. Společnost Expedia se odmítla vyjádřit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *