Jsou akcie Amazonu po rozdělení vhodné k nákupu? Proč byste si je měli koupit?

Bylo rozdělení společnosti Amazon pro její akcie přece jen dobré? A pokud ano, měli by investoři této příležitosti využít?

Společnost Amazon konečně provedla rozdělení svých akcií v poměru 20:1. Z hlediska fundamentů by investoři měli vidět nulové důsledky – split má pouze kosmetické účinky. Z historického hlediska však společnosti, které své akcie rozdělí, obvykle zaznamenají nárůst hodnoty své tržní kapitalizace.

Zpočátku se zdálo, že je to případ společnosti Amazon. Akcie dosáhly vrcholu 2. června, čtyři dny před oficiálním provedením rozdělení. Oslavy však byly krátké. Akcie se hned po rozdělení propadly a následující týden klesly na 104 dolarů. Vzhledem k pokračujícímu výprodeji si investoři mohli položit otázku: Je ještě čas na nákup akcií AMZN?

Pozitivní signály – tak trochu

Rozdělení akcií je ekvivalentem výměny dolarové bankovky za čtyři čtvrťáky nebo deset pencí. Celková hodnota zůstává stejná bez ohledu na způsob rozdělení.

Zdroj: Unsplash

Přesto by rozdělení mohlo ve střednědobém horizontu přinést pozitivní efekty. Například investoři, kteří si nemohou koupit zlomkové akcie, mohou mít po rozdělení přístup k akciím. Kromě toho by rozdělení mohlo pomoci společnosti Amazon zařadit se do indexu Dow Jones Industrial Average (DJIA). V takovém případě by poptávka po ETF indexovaných podle výkonnosti DJIA mohla zvýšit poptávku po AMZN.

K dispozici je také zpětný odkup v hodnotě 10 miliard USD, který by mohl vytvořit lepší soulad mezi pobídkami vedení společnosti Amazon a jejími akcionáři.

Pohled analytiků

Wall Street se domnívá, že rozdělení akcií bylo výhrou. Brian Nowak z Morgan Stanley jej označil za „přátelský k akcionářům“ s odkazem na jeho schopnost učinit akcie dostupnější pro drobné investory.

Jared Woodard z Bank of America Global Research s ním zřejmě souhlasí: „Investoři, kteří chtěli získat nebo zvýšit expozici, se mohou začít předhánět v nákupech.“

Zdroj: Unsplash

A podle generálního ředitele JMP Group Marka Lehmanna je rozdělení akcií obvykle známkou optimismu. „Jen velmi málo společností dělí své akcie v očekávání, že se věci budou vyvíjet špatně. Je to příklad toho, co se odráží na celém trhu.“

Společnosti Wells Fargo a Wolfe Research rovněž vyzdvihly zpětný odkup akcií v hodnotě 10 miliard dolarů jako další pozitivní rys.

A šéfredaktor Investopedie Caleb Silver se připojil ke skupině analytiků, kteří chválili načasování rozdělení: „Rozdělení akcií Amazonu přichází v kritickou dobu pro investory. Akcie AMZN od počátku roku klesly o 23 % a za poslední rok o 20 %. Rozdělení sice nemění hodnotu akcií, ale nižší cena může přilákat více kupců, kteří se zajímají o cenu a čekají, až budou moci akcie vlastnit.“

Měli by tedy investoři stále kupovat AMZN?

Inflační tlaky omezující segment elektronického obchodování společnosti Amazon zůstávají hlavním problémem zahrnujícím potenciál výkonnosti akcií. Ačkoli optimistický sentiment Wall Street vůči rozdělení ukazuje, že se skutečně jednalo o dobrý (a možná nezbytný) katalyzátor, je nepravděpodobné, že by stačil k vytvoření solidní hybné síly.

Podle Bank of America společnosti, které rozdělily své akcie, překonaly výkonnost indexu S&P 500 tři, šest a 12 měsíců po prvním oznámení. Pokud však Amazon zveřejní pomalejší tempo růstu tržeb a nižší provozní marže, nevěříme, že společnost tento průměr překoná.

Nakonec se domníváme, že investice do společnosti Amazon s cílem využít nálady trhu vůči rozdělení je vzhledem k současnému prostředí asymetrickým rizikem. Akcionáři by se proto měli držet fundamentů společnosti a znát svou toleranci k riziku.

Artykuł Jsou akcie Amazonu po rozdělení vhodné k nákupu? Proč byste si je měli koupit? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *