Může Ethereum dosáhnout 5000 dolarů? co může kryptoměnu vynést na vyšší hodnotu?

Od svého založení v roce 2015 vzrostla cena Etherea (ETH) o téměř 153 000 % a v listopadu 2021 dosáhla historického maxima 4 892 USD. S celkovým poklesem trhu s kryptoměnami se však druhé nejcennější digitální aktivum na světě nyní prodává za 1 077 USD za token (v době psaní tohoto článku).

Dosažení 5000 dolarů za token by se rovnalo 364% výnosu oproti dnešku a znamenalo by nový cenový vrchol pro tuto populární kryptoměnu. Pojďme si říct, proč je tento vysoký cíl možný a co by mu mohlo stát v cestě.

Začínající ekosystém případů použití

Ethereum jako první programovatelný blockchain zavedlo do své sítě chytré smlouvy, které Bitcoin nemá. Chytrá smlouva je počítačový program, který se spustí, pokud jsou splněny určité podmínky, a umožňuje dvěma neznámým stranám vzájemně komunikovat a provádět transakce, a to vše bez potřeby důvěryhodného prostředníka. Jedná se o zásadní průlom, díky němuž je nyní Ethereum nazýváno decentralizovaným počítačem na světě.

Zdroj: Shutterstock

Zatímco Bitcoin je pouze síť pro peer-to-peer platby, Ethereum skutečně přineslo reálné případy použití. Vznikají decentralizované aplikace (dApps), které narušují celou řadu průmyslových odvětví. Mezi dvě populární kategorie dApps patří například decentralizované finanční protokoly (DeFi) a neprodejné tokeny (NFT).

Ve světě DeFi si před nedávným krachem získávaly oblibu služby jako Uniswap, decentralizovaná burza pro nákup a prodej kryptoměn, a Compound, platforma pro spoření a půjčování podobná tradiční bance. A přestože trh s NFT výrazně ochladl, potenciál této technologie, zejména pokud jde o věci, jako je digitální autenticita a identita, je obrovský.

Není překvapením, že nejpopulárnějším blockchainem, pokud jde o tyto začínající případy použití, je Ethereum. Má nejvíce aktivních vývojářů, kteří pracují na rozvoji sítě, a to je ve světě kryptoměn klíčová konkurenční výhoda.

Pozor na konkurenty

Zdroj: Unsplash

Investoři, kteří doufají, že Ethereum dosáhne 5 000 dolarů za token, musí věnovat pozornost takzvaným „zabijákům Etherea“. Tyto blockchainy, mezi něž patří Cardano a Solana, se snaží vylepšit slabiny Etherea, které se soustředí na rychlost a škálovatelnost.

Stejně jako Bitcoin, i Ethereum využívá konsenzuální mechanismus proof-of-work, který vyžaduje obrovské množství výpočetního výkonu k řešení složitých matematických hádanek, aby získal právo ověřovat a přidávat nové transakce do sítě. Nejenže je energeticky náročný, ale je i pomalý. Ethereum je dnes schopno zpracovat pouze 13 transakcí za sekundu.

Cardano a Solana používají algoritmy proof-of-stake. Tento energeticky úsporný proces umožňuje skutečným vlastníkům tokenů sázet své podíly a ověřovat transakce. Je to mnohem rychlejší a mnohem lepší pro životní prostředí.

Zdroj: Unsplash

Naštěstí pro Ethereum se na aktualizaci pracuje. The Merge, dříve známý jako Ethereum 2.0, zvýší kapacitu sítě tím, že do ní přidá nový řetězec beacon, v němž bude celá síť proof-of-stake. A pravděpodobně v roce 2023 budou přidány řetězce shard. To znamená, že více blockchainů bude pracovat v jednotě s hlavní sítí Ethereum, což sníží přetížení, zvýší propustnost a sníží poplatky.

I když se tato aktualizace dočkala řady odkladů, konečně by se mohla objevit někdy v srpnu. A to by výrazně zvýšilo zájem vývojářů o Ethereum. Pokud již nebude problémem rychlost a škálovatelnost, možnost hlubšího ekosystému dApps a také rostoucí poptávka po Ethereu podpoří časem mnohem vyšší cenu.

Cesta k 5 000 dolarům za token bude určitě plná vzestupů a pádů, ale Ethereum má reálnou šanci se tam dostat, pokud dokáže včas integrovat novou aktualizaci a předstihnout konkurenční blockchainy.

Artykuł Může Ethereum dosáhnout 5000 dolarů? co může kryptoměnu vynést na vyšší hodnotu? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.