Můžete se stát miliardářem jako obchodník? 3 nejlepší žijící obchodníci

Ačkoli všichni investoři musí obchodovat, „obchodník“ z povolání technicky vzato neinvestuje. Podle Benjamina Grahama, zakladatele hnutí hodnotového investování, musí investice slibovat „bezpečnost jistiny a přiměřený výnos“. Investoři činí informovaná rozhodnutí po pečlivé analýze základních obchodních údajů společnosti.

Obchodníci naproti tomu používají technickou analýzu k uzavírání sázek navržených tak, aby vydělali na krátkodobých výkyvech trhu.

Na začátku tisíciletí nebylo neobvyklé, že lidé opustili zaměstnání, vyprázdnili své účty a aktivně se živili obchodováním z pohodlí domova. Díky obrovským bublinám na akciových trzích a v oblasti nemovitostí bylo těžké přijít o peníze. Tento zlatý věk však přišel a odešel.

Rok 2007 s sebou přinesl celosvětovou recesi a následné rozšíření finanční regulace. Vysokofrekvenční obchodování, které provádějí počítače s neuvěřitelně složitými algoritmy, nyní představuje přibližně 50 % objemu obchodů v daný den.

Obchodníci často ztrácejí velké částky peněz během jediného obchodního dne a doufají, že jejich zisky časem vyrovnají ztráty. Musí také překonávat výrazně vyšší transakční náklady a konkurenci superpočítačů. Přestože jsou karty obecně rozdány v neprospěch obchodníků, existuje hrstka obchodníků, kteří mají dostatek rozumu, odvahy a kapitálu, aby se postavili nepřízni osudu.

Paul Tudor Jones (1954 – současnost)

Zdroj: Business Insider México

Paul Tudor Jones, zakladatel společnosti Tudor Investment Corporation, hedgeového fondu s majetkem 11,2 miliardy dolarů, vydělal své jmění na shortování v roce 1987, kdy došlo ke krachu na akciovém trhu. Jones dokázal předpovědět multiplikační efekt, který bude mít pojištění portfolia na medvědím trhu.

Pojištění portfolia, oblíbený nástroj řízení rizik, spočívá v nákupu indexových opcí, které snižují riziko portfolia. Na medvědím trhu se tedy stále více investorů rozhodne využít své prodejní opce a srazí trh ještě více dolů.

Jonesovi se tato sázka velmi vyplatila: na černé pondělí roku 1987 dokázal ze svých krátkých pozic ztrojnásobit svůj kapitál. V květnu 2022 měl Jones majetek v hodnotě zhruba 7,3 miliardy dolarů a v současnosti spravuje svůj hedgeový fond.

George Soros (1930 – současnost)

Zdroj: Fastcompany

George Soros je pravděpodobně nejznámějším obchodníkem v dějinách tohoto byznysu, známý jako „Muž, který zlomil Anglickou banku“. V roce 1992 Soros vydělal zhruba 1 miliardu dolarů sázkou na to, že britská libra oslabí svou hodnotu. V té době byla libra zavedena do evropského mechanismu směnných kurzů ERM – mechanismu směnných kurzů, jehož cílem je udržet měny kótované na burze v rámci souboru definovaných parametrů, aby se zvýšila systémová finanční stabilita.

Soros si s pomocí svých spolupracovníků ze svého hedgeového fondu Quantum Investment Fund všiml, že libra není v zásadě dostatečně silná na to, aby zůstala v ERM, a vytvořil krátkou pozici ve výši 10 miliard dolarů. Od května 2022 má Soros majetek v hodnotě přibližně 8,5 miliardy dolarů a je v důchodu.

John Paulson (1955 – současnost)

Zdroj: CNBC

John Paulson, kterého někteří chválí za provedení „největšího obchodu všech dob“, zbohatl v roce 2007 shortováním na trhu nemovitostí prostřednictvím trhu zajištěných dluhových závazků.

Paulson založil v roce 1994 společnost Paulson & Co. a na Wall Street byl relativně neznámý – tedy až do finanční krize, která začala v roce 2007. Paulsonovy fondy předvídaly bublinu na trhu s nemovitostmi a v roce 2007 vydělaly údajně 15 miliard dolarů, zatímco Paulson sám si přišel na 3,7 miliardy dolarů. Za to, že Paulson ohromně vydělával, zatímco se světová ekonomika potácela, se v této době dostal pod intenzivní kontrolu americké federální vlády.

Od ledna 2022 má Paulson majetek v hodnotě zhruba 4 miliard dolarů.

Jones, Soros a Paulson mají jedno společné: jejich nejlukrativnější obchody byly vysoce pákové shorty. Střet zájmů je zřejmý. Obchodníci mají veškerou motivaci profitovat z nerovnováhy na finančním trhu, často na úkor všech ostatních účastníků trhu.

Navíc jejich jednání má tendenci prodlužovat a prohlubovat původní finanční nerovnováhu, někdy až do bodu úplného a totálního selhání trhu.

Artykuł Můžete se stát miliardářem jako obchodník? 3 nejlepší žijící obchodníci pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *