Warren Buffett věnuje 4 miliardy $ na nadaci Bill & Melinda Gates Foundation

Warren Buffett v úterý daroval přibližně 4 miliardy dolarů nadaci Bill & Melinda Gates Foundation Trust a čtyřem rodinným charitativním organizacím, což je součástí miliardářova závazku rozdat téměř celý svůj majetek.

Společnost Berkshire Hathaway (NYSE:BRKa) Inc, kterou Buffett vede od roku 1965, uvedla, že dar zahrnuje přibližně 14,4 milionu jejích akcií třídy B, jejichž úterní závěrečná cena byla 277,64 USD.

Jedenáct milionů akcií připadne Nadaci Billa a Melindy Gatesových a 1,1 milionu akcií Nadaci Susan Thompsonové Buffettové, pojmenované po Buffettově zesnulé první manželce.

Dalších 770 000 akcií dostane také každá ze tří charitativních organizací, které vedou Buffettovy děti Howard, Susan a Peter: Nadace Howarda G. Buffetta, Nadace Sherwood a Nadace Novo.

Od roku 2006 daroval 91letý Buffett více než polovinu svých akcií Berkshire, přičemž hodnota darů v době jejich poskytnutí činila přibližně 45,5 miliardy dolarů.

Zdroj: Unsplash

Navzdory těmto darům Buffett stále vlastní přibližně 16 % akcií společnosti Berkshire a kontroluje přibližně třetinu hlasovacích práv.

Oba podíly byly v posledních letech poměrně stabilní, protože Berkshire agresivně odkupovala své vlastní akcie.

Buffett vybudoval z Berkshire se sídlem v Omaze ve státě Nebraska konglomerát v hodnotě více než 600 miliard dolarů, který vlastní desítky podniků, jako jsou železnice BNSF a autopojištění Geico, a akcie společností Apple Inc (NASDAQ:AAPL) a Bank of America Corp (NYSE:BAC).

Spolu s Billem Gatesem byl také průkopníkem iniciativy „The Giving Pledge“, v jejímž rámci se více než 200 lidí, jako jsou Michael Bloomberg, Larry Ellison, Carl Icahn, Elon Musk a Mark Zuckerberg, zavázalo věnovat alespoň polovinu svého jmění na dobročinné účely.

Artykuł Warren Buffett věnuje 4 miliardy $ na nadaci Bill & Melinda Gates Foundation pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *