2 akcie uhelných společností, které se vyplatí nakoupit díky sentimentu

Vzhledem k tomu, že kořeny uhelných akcií sahají až do konce 19. století, může se zdát, že dnes již nejsou aktuálním tématem. Geopolitické konflikty a bezprecedentní ekonomické spodní proudy však tento sektor vytlačily do centra pozornosti. Především bezohledná ruská invaze na Ukrajinu a následné sankce vedené Spojenými státy fakticky odložily globální energetické zdroje. V důsledku toho prudce vzrostla poptávka, protože státy závislé na energiích platí za klíčové komodity nejvyšší ceny.

Ceny veškerého zboží by se samozřejmě v důsledku rostoucí inflace zvýšily tak jako tak. Dramatická změna paradigmatu od nulové aktivity k silné aktivitě po odeznění pandemie koronaviru navíc zhoršila podmínky na trhu s energiemi. S takto zvýšenou poptávkou se potýkají všechny cesty výroby energie, což cynicky posiluje argumenty pro nákup uhelných akcií.

Zdroj: Michal Matlon na Unsplash

Abychom byli spravedliví, uhelné elektrárny mají jedny z nejnižších kapacitních faktorů v energetickém průmyslu. Uhelné zásoby však udržuje ve hře skutečnost, že zatímco přerušované zdroje solární a větrné energie jsou mimo provoz, mohou mezeru zaplnit elektrárny související s metalurgií.

Vzhledem k dalším faktorům, jako jsou klimatické změny, které brání vodním zdrojům energie, představují zásoby uhlí v tuto hodinu jednoduše nutnost.

Peabody Energy (BTU)

Společnost Peabody Energy (NYSE:BTU), která je největším dodavatelem uhlí v USA a patří k lídrům v globálním investičním sektoru čistě uhelných společností, by měla být na prvním místě vašeho seznamu, pokud se zajímáte o akcie uhelných společností, které byste měli koupit. Od počátku roku vzrostla společnost BTU o 98 %, což je neuvěřitelný výkon, který však v tomto segmentu není zcela neobvyklý.

Na rozdíl od jiných vysoce výkonných cenných papírů, které se pohybují proti ekonomickému protivětru, je však docela dobře možné, že se BTU může vyhoupnout výše. Jde o krutou a nevyhnutelnou realitu, která upřímně řečeno prospívá všem uhelným akciím k nákupu: Energie je kromě potravin a vody posledním místem, kde budou domácnosti škrtat v rozpočtu.

Zdroj: Dexter Fernandes na Unsplash

Dále, její poslední zpráva o výsledcích hospodaření za první čtvrtletí roku 2022 ukazuje růst tržeb o více než 6 % oproti loňskému roku. Po několika letech odeznívání uhelného průmyslu se společnost Peabody vrací zpět, což by mohlo trvat překvapivě dlouho.

Arch Resources (ARCH)

Dalším špičkovým hráčem mezi uhelnými akciemi k nákupu je společnost Arch Resources (NYSE:ARCH) – firma zabývající se těžbou a zpracováním uhlí -, která se řadí na 2. místo z hlediska dodávek podkladových sedimentárních hornin v této zemi. ARCH je jasným příjemcem náhlého významu tohoto odvětví, když od začátku roku do konce roku posílila o téměř 69 %.

Ačkoli někteří lidé možná neradi investují do jmen, která jsou již v kurzu – s tímto hodnocením můžete počítat i u mě – ARCH se pravděpodobně bude posouvat výše po celý zbytek letošního roku. Jak to? Opět jde jen o bolestně relevantní ekonomický profil. Země závislé na energii, které si stále chtějí udržet funkční morální kompas, potřebují kritické dodávky. Proto ceny prostě porostou.

Zejména společnost Arch si zaslouží vážné úvahy o nákupu uhelných akcií, protože po katastrofě Covid-19 obrací své fundamenty. V roce 2021 Arch vytvořil čistý zisk ve výši 338 milionů dolarů a nadále tiskne rostoucí kladná čísla na výsledovce.

Artykuł 2 akcie uhelných společností, které se vyplatí nakoupit díky sentimentu pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.