Akcie společnosti Carnival zůstávají na mrtvém bodě. Jak toho využít?

Pokaždé, když se zdá, že se provozovatelé výletních lodí zotavují, nakonec se opět prodávají. Dne 16. června klesly společnosti Carnival (NYSE:CCL), Norwegian Cruise Line (NYSE:NCLH) a Royal Caribbean Cruises (NYSE:RCL) každá o více než 11 % během jediného obchodního dne kvůli rostoucím obavám, že recese by mohla vést spotřebitele k odložení cestovních plánů. Společnost Carnival se sídlem v Miami vedla v roce 2022 k poklesu, přičemž akcie CCL se od začátku roku propadly o téměř 57 %.

Zdroj: Shutterstock

Jen málo odvětví, pokud vůbec nějaké, bylo globální pandemií zasaženo tak tvrdě jako odvětví výletních plaveb. Americké společnosti provozující výletní plavby přišly v roce 2020 podle odhadů o 32 miliard dolarů, protože lodě uvízly v přístavech a bylo zrušeno více než 250 000 pracovních míst. Společnost Carnival zase v roce 2020 přišla o 10,2 miliardy dolarů a zvýšila své zadlužení na více než 36 miliard dolarů.

Dokonce i nyní, kdy je pandemie z velké části za námi, společnost Carnival uvedla, že její obsazenost v prvním čtvrtletí činila pouze 54 %, což je méně než 100 % před pandemií. A společnost vykázala čistou ztrátu 1,9 miliardy dolarů.

Covid-19 sice již není pro Carnival v popředí zájmu, ale společnost se nyní potýká s novými výzvami, mezi které patří vysoké náklady na pohonné hmoty, nedostatek pracovníků a klesající poptávka v důsledku přetrvávající inflace a rostoucích úrokových sazeb.

Výhled společnosti Carnival zůstává nejistý

Není jasné, jakým směrem se odvětví výletních plaveb bude ubírat. Analytici a investoři doufali v oživení akcií CCL, protože se uvolnila poptávka po cestování. Optimismus však vystřídaly obavy z hospodářské recese a zastavení cestovních plánů spotřebitelů. Společnost Carnival nedávno snížila plánovaný růst kapacity na 2,5 % ročně z předchozího odhadu 4,5 % ročně, což naznačuje pomalejší prodej lístků na její výletní lodě.

Přesto společnost Carnival pokračuje v plánování budoucnosti. Společnost vyřadila z provozu 19 nejméně výkonných lodí v rámci globální strategie optimalizace a zmenšování flotily, od které si slibuje návrat k ziskovosti. Společnost má nyní v provozu celkem 23 výletních lodí po celém světě.

Zdroj: Carnival Corp.

Zadluženost společnosti však nadále vyvolává obavy na Wall Street. Dne 18. května společnost Carnival oznámila, že nabízí nezajištěný dluh ve výši 1 miliardy USD s úrokovou sazbou 10,5 %, který je splatný v roce 2030. Od tohoto oznámení klesly akcie CCL o více než 30 %.

Dluh společnosti Carnival ve výši více než 35 miliard USD je pro investory dostatečným důvodem, aby se akciím CCL vyhnuli. Když k tomu připočteme pomalý návrat cestujících, pokračující finanční ztráty a zvyšující se pravděpodobnost hospodářské recese, vypadá nákup akcií nyní jako bláhový.

Vzhledem k tomu, že se provozovatel výletních lodí snaží zotavit ze škod způsobených pandemií a nové protivětry čeří vody, bylo by rozumné, kdyby se investoři od akcií CCL drželi dál.

Artykuł Akcie společnosti Carnival zůstávají na mrtvém bodě. Jak toho využít? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.