Koruna mírně posílila k euru i dolaru, vyčkává před středečním jednáním ČNB

Kurz české měny k euru se dnes před středečním jednáním bankovní rady České národní banky o úrokových sazbách příliš nezměnil. Zpevnila o tři haléře na 24,67 Kč/EUR. Vůči dolaru dál posílila, polepšila si o devět haléřů na 23,35 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

„Česká koruna se i dnes pohybuje v úzkém pásmu okolo 24,70 Kč/EUR, kde se drží prakticky již od poloviny května 2022,“ uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. „Korunový trh vyčkává na zítřejší (středeční) zasedání České národní banky. Od té se očekává další výrazné zvýšení úrokových sazeb,“ doplnil ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Podle analytiků oslovených v minulém týdnu ČTK bankovní rada ČNB zřejmě ve středu zvýší úrokové sazby až o 1,25 procentního bodu. Základní úroková sazby by se tak dostala na sedm procent, tedy nejvýše od roku 1999. Gürtler dnes ale uvedl, že finanční trh již plně zaceňuje zvýšení sazeb o 1,5 procenta.

ČNB chce zvyšováním úrokových sazeb tlumit inflaci, takový postup může také koruně pomáhat k silnějším hodnotám. Ve středu by ale podle analytiků mělo jít o poslední razantní zvýšení sazeb před obměnou bankovní rady, do jejíhož čela od července nastoupí Aleš Michl, který je odpůrcem dosavadního nárůstu sazeb.

Artykuł Koruna mírně posílila k euru i dolaru, vyčkává před středečním jednáním ČNB pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.