Prime Day je pro investory společnosti Amazon klíčový. Jak ho využijete i vy?

Američané milují výhodné nabídky a akcie AMZN jsou na výhodných cenách.

Společnost Amazon (NASDAQ:AMZN) pořádá příští měsíc prodej Prime Day, který nám hodně napoví o naší ekonomické budoucnosti.

Měl by to být nejlepší Prime Day v historii. Stejně jako ostatní maloobchodníci se i Amazon předzásobil, když byly dodavatelské řetězce napjaté. S příchodem nového roku pak spotřebitelé nákupy produktů zpomalili. Sklady jsou přeplněné zbožím a všechno musí pryč. Některé výprodeje v rámci Prime Day již začaly.

Zdroj: Getty Images

Pokud zboží letí pryč, je to dobré znamení pro akcie AMZN a americkou ekonomiku. Pokud ne, mohla by nás čekat velmi dlouhá recese.

V rámci Prime Day jsou akcie AMZN na nejnižší ceně za posledních deset let. Po rozdělení akcií v poměru 20:1 otevřela 21. června na ceně 108 USD/akcii. To představuje tržní kapitalizaci pouhých 1,08 miliardy dolarů, což je 51násobek loňského zisku. Je také 36 % pod úrovní, kde začínala rok 2022, a 40 % pod svým loňským maximem, kterým bylo po očištění o split 180 USD. Akcie Amazonu se nyní prodávají za cenu, kterou měly 10. února 2020, tedy těsně před začátkem pandemie.

7 dlouhodobých akcií, které je vhodné koupit na medvědím trhu

Tohle však není ten samý Amazon. Je o 70 % větší. Má také vyšší náklady, na sklady, na pracovní sílu, na přepravu zboží a na cloud Amazon Web Services (AWS). Amazon v posledním roce vložil 64 miliard dolarů kapitálu, z toho 40 % do AWS. Jen tento byznys dosahuje ročního obratu 71 miliard dolarů. Stále sází na růst.

Dopad těchto výdajů jsem si uvědomil, když jsem před několika týdny zjistil, že potřebuji nové cvičební nářadí. Objednal jsem si ho před spaním a než jsem se probudil, stálo na verandě.

Ne všechny objednávky jdou tak rychle, ale Amazon je zjevně připraven na velké prodeje v příštím měsíci. Nedávné zpomalení mu poskytlo čas na nadechnutí a tento čas využil k práci. Logistické operace Amazonu se za poslední dva roky zdvojnásobily.

Medvědi Amazonu

Zatímco analytici stále milují příběh růstu Amazonu, v lesích Wall Street se nyní objevují medvědi. Odchod šéfa Worldwide Consumer Davea Clarka je považován za varovné znamení.

Někteří analytici dokonce tvrdí, že Amazon je v recesi, jeho zisky v tomto čtvrtletí klesají stejně jako v minulém. Očekává se, že Amazon za červnové čtvrtletí vydělá 14 centů/akcii při tržbách 120 miliard dolarů. Nesplnění odhadů za poslední čtvrtletí odstartovalo poslední propad akcií. Medvědi vidí pokračování tohoto trendu.

Zdroj: Shutterstock

Pokles akcií však není způsoben tím, že by se společnost zmenšovala. Za předpokladu, že splní odhady, budou tržby meziročně stále o 6 % vyšší. Ale vzhledem k tomu, že peníze opět stojí peníze, je násobná komprese rozšířená.

Hodnota Amazonu je nyní jen o něco vyšší než dvojnásobek jeho odhadovaných tržeb v roce 2022. Pokud AWS oceníte devítinásobkem tržeb, jako je tomu u cloudového konkurenta Microsoft (NASDAQ:MSFT), má zbytek společnosti hodnotu pouhých 370 miliard dolarů. To se blíží jejím očekávaným příjmům v roce 2022.

Podtrženo a sečteno

Američané mají rádi výhodné nabídky. Amazon Prime Day bude nabitý výhodnými nabídkami.

Jednou z takových výhodných nabídek jsou akcie AMZN. Inflace si z její hodnoty ukousla obrovské sousto a snížila to, co jsou investoři ochotni zaplatit za její tržby a zisky.

Amazon má však velmi malé zadlužení. Je o 70 % větší, než když byly jeho akcie naposledy takhle nízko. Kapitálové výdaje na cloud a systémy dodávek, které jsou hrazeny z peněžních toků, ji připravují na růst, pokud se objeví zákazníci.

Vedení společnosti bude mít k Prime Day předčasný výhled na svém hovoru k výsledkům na konci července, ale analytici už do té doby nabídnou své vlastní odhady. Pokud vše půjde hladce, Amazon i trh by mohly pokračovat v další býčí jízdě. Pokud ne, tak ne.

Artykuł Prime Day je pro investory společnosti Amazon klíčový. Jak ho využijete i vy? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.