Akcie internetové platformy PayPal vypadají atraktivně pod 75 USD za kus

Pro společnosti z oblasti fintech a platebního styku je to teď prostě kruté. Každý týden a měsíc nějak najdou způsob, jak se dostat na nové dno. Společnost PayPal Holdings, Inc. (NASDAQ:PYPL) není vůči tomuto trendu imunní. Ve skutečnosti akcie PYPL během 12 měsíců překvapivě klesly z maxima 310 dolarů až těsně pod 74 dolarů.

Obvykle, když se společnost propadne o více než 75 % ze svých 52týdenních maxim, je důvod pochybovat o tom, zda je uvedená společnost životaschopná. V tomto případě se však PayPal nenachází v žádné zvláštní finanční tísni. Naopak, společnost je i nadále vysoce zisková a její příjmy v roce 2022 dokonce nebyly nijak zvlášť hrozné.

PayPal je spíše příběhem společnosti, která se z hrubě nadhodnocené hodnoty v loňském roce stala pravděpodobně docela výhodnou nabídkou dnes.

Pojďme si to však přiblížit v číslech. Jakou hodnotu by měla mít společnost PayPal? Nejprve se podívejme, jakou hodnotu společnosti předpovídá jeden z analytiků.

Zdroj: Shutterstock

Mají akcie PayPal hodnotu 139 dolarů za akcii?

Podle jednoho odborníka je odpověď ano. Starší akciový analytik společnosti Morningstar Brett Horn vidí reálnou hodnotu na 139 dolarech. S ohledem na tuto cílovou cenu se akcie PYPL na dnešní úrovni blíží 50% slevě.

Horn uznává, že pro společnost PayPal existuje široká škála možných výsledků. Ve většině případů však podle něj bude mít společnost PayPal výrazně vyšší hodnotu, než za jakou se v současnosti obchoduje.

Důležité je, že Horn poznamenává, že společnost PayPal má velmi malou skutečnou expozici vůči kryptoměnám. Bitcoin (CCC:BTC-USD) a další kryptoměny dnes tvoří minimální část příjmů společnosti PayPal. A nebylo nijak zvlášť pravděpodobné, že by se to v budoucnu změnilo.

Společnost PayPal spíše používala kryptoměny jako marketingový nástroj zapojení, aby přilákala zákazníky ke své platformě Venmo. Možná, že PayPal bude muset s pádem kryptoměn vynakládat více prostředků na marketing peer-to-peer aplikace jinými způsoby. Neočekávejte však, že by příjmy společnosti PayPal klesaly jen proto, že je kryptoměna ve volném pádu.

Abyste si byli jisti, existuje široká škála názorů. Společnost Capital IQ má na akcie průměrné hodnocení „outperform“ s cílovou cenou od 82 USD za akcii do 220 USD. Od čtvrtečního odpoledne došlo ke snížení cílových cen jen v několika případech, s výjimkou snížení od Credit Suisse o 5 USD na 95 USD za akcii. Přesto mají akcie stále známku „outperform“.

Analytici sice vidí mírný pokles zisků společnosti PayPal v roce 2022 po roce 2021, který byl rokem boomu. I přes zpomalení v roce 2022 však analytici vidí, že společnost v roce 2022 vydělá 3,90 USD na akcii.

Zdroj: Forbes

Do budoucna analytici vidí skok na 4,83 USD v roce 2023 a 5,87 USD v roce 2024. To znamená, že akcie PYPL jsou odhadovány na 19násobek letošního zisku, přičemž v roce 2024 klesnou na méně než 13násobek předpokládaného zisku. Zdá se, že trh je skeptický k tomu, že PayPal těchto odhadů skutečně dosáhne. Protože pokud pouze dosáhne této úrovně v roce 2024, je těžké popřít, že akcie jsou za dnešní cenu obchodem.

Jednou z věcí, která potenciálně brání akciím PYPL přilákat větší nabídku, je to, že se nyní nacházejí na nepříjemném místě. Nejedná se o nejlevnější platební akcie. Není ani nejkvalitnější. To, že se nachází uprostřed, zatím brání tomu, aby do společnosti PayPal vstoupil buď dav investorů s hlubokou hodnotou, nebo investoři do lepších podniků. Pojďme si to kvantifikovat.

Dnes existují špinavě levné platební akcie, jako je Global Payments (NYSE:GPN). Global Payments je acquirer obchodníků pro společnosti vydávající kreditní karty a rychle získala rychle se rozvíjející platební podniky, aby je také navrstvila. Akcie GPN se dnes prodávají za méně než 12násobek zisku a za pouhý 9násobek odhadovaného zisku v roce 2024. Fiserv (NASDAQ:FISV) je zase gigant v oblasti plateb, který má rychle rostoucí platformu pro akceptaci malých obchodníků, Clover, která by měla získat prémiové ocenění nad zbytkem svého podnikání.

A na druhém konci štangle jsou zajímaví také nízkorizikoví giganti v oblasti kreditních karet, jako je Visa (NYSE:V). Akcie společnosti Visa klesly ze svých maxim o více než 20 % a prodávají se za jeden z nejnižších poměrů P/E v historii. Přitažlivost společnosti vydávající kreditní karty, jako je Visa, spočívá v tom, že neexistuje žádné úvěrové riziko. Visa jednoduše inkasuje poplatky z každé z milionů transakcí, které denně projdou její sítí. Visa má dlouhou historii dvouciferného ročního růstu zisku a nyní je na prodej.

Verdikt o akciích PYPL

Osobně vidím větší hodnotu v nejlevnějších jménech v sektoru, jako jsou Global Payments a Fiserv. A pro takzvané „klidné spaní v noci“ v sektoru je jednodušší se nalodit na Visa a Mastercard (NYSE:MA).

Přesto existuje dobrý argument pro to, že prakticky celé odvětví plateb je nyní podhodnocené. Dokonce i fond ARK Fintech Innovation ETF (NYSEARCA:ARKF) se obchoduje téměř 70 % pod svým 52týdenním maximem.

PayPal není mou oblíbenou akcií ve svém sektoru. Pokud však celý sektor půjde nahoru, akcie PYPL porostou s ním. Pokud vás láká zejména odlišný soubor činností společnosti PayPal a možnosti budoucího růstu, je to dobrý vstupní bod.

Jedna poznámka pro dnešek. Akcie PayPal se přesunou do indexu Russell 1000 Value a jejich váha v indexu Russell 1000 Growth se sníží. Tento rebalanční krok bude mít pravděpodobně za následek volatilní seanci 24. června pro akcie PYPL.