Miliardář Ray Dalio zdvojnásobil svou sázku na evropské akcie. Tady je důvod.

Ray Dalio se ocitl v centru pozornosti poté, co jeho hedgeový fond Bridgewater Associates zveřejnil, že má ve 28 evropských společnostech krátké podíly v hodnotě 10,5 miliardy dolarů. Manažer fondu téměř zdvojnásobil svou krátkou pozici z 5,7 miliardy dolarů v 18 evropských společnostech z minulého týdne. Z 28 společností, které má krátké, jsou všechny součástí indexu Euro Stoxx 50. Tento index sleduje přední blue-chip akcie v eurozóně.

Bridgewater je největším hedgeovým fondem na světě s více než 24 miliardami dolarů ve spravovaných cenných papírech 13F za první čtvrtletí. Podle WhaleWisdom má Bridgewater ve správě aktiva v celkové hodnotě 235 miliard dolarů. Kromě toho má fond průměrnou dobu držení akcií 4,2 čtvrtletí a koncentraci 10 nejvýznamnějších akcií 33,9 %.

Dalio se mezitím umístil na 71. místě žebříčku miliardářů časopisu Forbes s čistým jměním 22 miliard dolarů. Manažer fondu se rád účastní filantropických aktivit a za svůj život daroval přibližně 1 miliardu dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Ray Dalio zdvojnásobuje svou krátkou evropskou pozici

Dalio se pravděpodobně domnívá, že Evropa brzy vstoupí do recese. Podle agentury Bloomberg se evropská hospodářská expanze zastavuje kvůli vyšším cenám a inflaci. Německo navíc varovalo, že vysoké ceny plynu by mohly vést ke kolapsu energetického trhu. Rusko je hlavním dodavatelem plynu do Německa a v prosinci loňského roku dodávalo zemi 32 % plynu. Ruská invaze na Ukrajinu vyostřila hospodářské napětí mezi oběma zeměmi.

Většina evropských regulačních orgánů vyžaduje zveřejnění pouze u krátkých pozic, které tvoří půl procenta nebo více akcií společnosti. Je tedy možné, že Dalio má další krátké pozice, které nedosahují této hranice. Krátké pozice v Daliově portfoliu zahrnují společnosti ASML (NASDAQ:ASML), SAP (NYSE:SAP) a Adidas (OTCMKTS:ADDYY).

Spoluzakladatel společnosti Sussex Partners Patrick Ghali poskytl svůj pohled na krátké pozice společnosti Bridgewater:

„Vzhledem ke zhoršení fundamentálních ukazatelů a vysoké inflaci mě nepřekvapuje, že mají pocit, že to může být spíše začátek než konec korekce.“

Bridgewater je nyní navíc největším evropským prodejcem krátkých pozic. Není však zcela jasné, zda jsou krátké pozice určeny k vytváření zisku, nebo fungují jako zajištění. Přesto jsou krátké pozice tohoto hedgeového fondu největší od roku 2020, kdy proti evropským společnostem vsadil 14 miliard dolarů. V rozhovoru z minulého týdne Dalio uvedl, že nakupuje aktiva, která nabízejí ochranu proti inflaci, a zároveň se vyhýbá dluhovým aktivům a zemím s „domácími spory nebo mezinárodní válkou“.