Mohla by být společnost QuantumScape převzata? Co by to znamenalo pro akcie?

Vývojář polovodičových baterií QuantumScape Corp. (NYSE:QS) byl ještě před 18 měsíci akcií v hodnotě 54 miliard dolarů, ale po mučivém 93% poklesu akcií QS z vrcholného ocenění vytištěného v lednu 2021 se ocenění akcií QuantumScape propadlo. Dva faktory by mohly z inovátora učinit potenciální cíl nepřátelského převzetí… ale jak moc je společnost pravděpodobným kandidátem na akvizici?

Období poklesu akciových trhů a utlumené ocenění akcií způsobují, že některé vysoce kvalitní společnosti jsou pro oportunistické kupce i strategické akvizice příliš levné na to, aby je ignorovali. Trh s elektrickými vozidly (EV) je v rychlém růstu. Výrobci automobilů spěchají, aby splnili zpřísňující se regulační cíle v Americe a Evropské unii do roku 2030. Přetahují se o nejkonkurenceschopnější komponenty. Klíčoví dodavatelé – zejména inovativní začínající vývojáři baterií – by se mohli stát snadnými cíli odkupu v situaci poklesu trhu.

Společnost QuantumScape slibuje, že díky své technologii polovodičových baterií způsobí revoluci na trhu s bateriemi pro elektromobily. Polovodičové baterie slibují kratší dobu nabíjení, vyšší hustotu energie a nižší náklady, přičemž eliminují nebezpečí požáru spojené se současnou technologií lithium-iontových baterií.

Zdroj: QuantumScape

Kterýkoli výrobce automobilů zavede polovodičové baterie do své masové nabídky jako první, může získat významnou výhodu na trhu. Toyota Motor (NYSE:TM) je vážným uchazečem.

Ocenění společnosti by se mělo přirozeně zvyšovat s tím, jak bude dosahovat klíčových milníků vývoje na obrovském trhu, který by měl do roku 2030 dosáhnout 560 miliard dolarů. Akcie společnosti QuantumScape se však propadly.

Proč akcie společnosti QuantumScape (QS) klesly?

Nadšení investorů vyneslo akcie společnosti QS do horečných výšin krátce po jejím zpětném sloučení se společností pro speciální účel (SPAC) v listopadu 2020. Při zpětném pohledu můžeme snadno dojít k závěru, že většina akcií souvisejících s elektromobily se extrémně nadhodnotila během pandemie Covid-19 stay-at-home trades, která dostala impuls ze stimulů Fedu.

V letošním roce se od té doby ocenění korigovalo v rámci tržního výprodeje, protože investoři utíkají od růstových jmen s neprověřenou historií a zápornými peněžními toky.

Akcie QS, které kdysi v roce 2020 stály 130 dolarů, se v pondělí obchodovaly až za 8,77 dolaru za akcii. Tržní hodnota akcií QuantumScape klesla z 54 miliard dolarů na začátku roku 2021 na méně než 4 miliardy dolarů v době psaní tohoto článku. Strategický nebo oportunistický investor by mohl akcie QS koupit mnohem levněji kvůli cennému duševnímu vlastnictví a vysoké pravděpodobnosti, že se stanou narušitelem průmyslu na trhu baterií pro elektromobily.

Měli by se investoři zajímat o potenciální akvizici akcií QS?

Pokud dojde k akvizici akcií QuantumScape v rámci fúze, současní investoři do akcií QS nemusí dostat šanci získat zpět dřívější kapitálové ztráty. Investoři mohou ztratit možnost podílet se na zotavení akcií, protože jim bude společnost odebrána.

Mohl by tedy zájemce získat akcie společnosti QuantumScape po jejich prudkém pádu?

Dva klíčové důvody, proč by společnost QuantumScape mohla být cílem akvizice

Dva klíčové atributy společnosti QuantumScape by z ní nyní mohly učinit zajímavého kandidáta na akvizici. Investoři by si měli dát pozor na jeden klíčový ukazatel v komentářích managementu.

Zaprvé, společnost QuantumScape je zatím na dobré cestě k dosažení klíčových milníků vývoje během několika příštích měsíců. Společnost nedávno úspěšně rozšířila svou konstrukci baterie a otestovala větší 16vrstvou baterii bez ztráty účinnosti. Úspěšné rozšíření na použitelnou velikost automobilové baterie do konce tohoto roku by mohlo společnost QuantumScape přiblížit ke komercializaci její polovodičové baterie.

Zdroj: QuantumScape

První dodávky zkušebních jednotek partnerům pro vývoj baterií Volkswagen a dalším neznámým výrobcům automobilů by mohly výrazně zvýšit vnitřní i tržní hodnotu společnosti. Úspěšné výsledky testů baterií by mohly v příštích dvou letech výrazně zvýšit hodnotu technologie společnosti (a podnítit silnou rally na akciích QS). Oportunistický kupec by mohl chtít všechnu tuto hodnotu pro sebe a vyjmout tento klenot z veřejného trhu.

Za druhé víme, že vlastní konstrukce polovodičových baterií společnosti QuantumScape není kompatibilní se současnými výrobními zařízeními a vybavením pro výrobu lithium-iontových baterií. Společnost bude potřebovat miliardy nových finančních prostředků na vybudování a vybavení nových továren na výrobu baterií.

Přestože společnost měla po prvním čtvrtletí roku 2022 více než 1,3 miliardy dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a obchodovatelných cenných papírech, tyto prostředky stačí na financování současných vývojových a testovacích aktivit, ale likvidita nestačí na financování nejkritičtější fáze v jejích realizačních plánech – výstavbu továren.

Společnost QuantumScape se možná bude muset spojit se strategickým finančním partnerem, aby mohla uskutečnit své plány na výstavbu továrny. A k tomu by mohlo dojít během následujících dvou let.

Proto by nemělo být překvapením, pokud se objeví strategický kupec, který získá významný podíl ve společnosti QS a případně ji převede do soukromého vlastnictví.

Závěr pro investory

QuantumScape je stále silně shortovanou akcií. Podle údajů společnosti Stock Rover se krátký zájem pohybuje nad 19 % celkového kapitálu, protože medvědí investoři sázejí na další pokles akcií QS. Úspěšný program vývoje baterií by však mohl odemknout rostoucí hodnotu podnikání společnosti.

Pokud trh nepřehodnotí akcie QS výše, mohou časem kupci s hlubokými kapsami potenciálně předložit nabídky na převzetí, protože společnost nakupuje nový kapitál na výstavbu továrny. Dávejte si pozor, když vedení společnosti tvrdí, že vyhodnocuje možnosti financování za účelem zvýšení hodnoty pro akcionáře! Jednou z nich by mohl být prodej zájemci.

Vzhledem k dnešní silné hotovostní pozici společnosti QuantumScape by potenciální zájemce o akcie QS musel vynaložit méně než 3 miliardy USD čisté hotovosti, aby vykoupil všechny ostatní. Riziko akvizice se zvyšuje s tím, jak akcie na veřejném trhu klesají, ale prototypy baterií společnosti se rozšiřují a blíží se úspěšnému nasazení ve skutečných automobilech určených pro spotřebitele.