Měli byste si koupit akcie Apple? Dvě klíčové otázky, které je třeba zvážit

Akcie společnosti Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) se minulý týden ocitly na novém minimu v roce 2022 a investory znepokojily další zprávy. Nebyla to další výluka v čínském montážním závodě ani další zpožděné uvedení produktu na trh. Tentokrát se jednalo o situaci na vlastním dvorku společnosti a o něco, co by mohlo ovlivnit ziskovost jejích obchodů Apple Store. Poprvé se v jednom z obchodů Apple Store – ve městě Towson ve státě Maryland – hlasovalo o vzniku odborů. Je to znamení budoucích problémů pro akcie AAPL?

To je jeden ze způsobů, jak se na to dívat. Já zastávám jiný názor. Apple Stores jsou pro společnost velkou záležitostí. Přinášejí obrovské příjmy a jsou klíčovým prostředkem pro předvádění produktů, což pomáhá zvyšovat prodeje. Pokud zaměstnanci dostanou v důsledku odborové kampaně o něco více peněz, je to opravdu tak špatné? Já se spíše soustředím na to, co se chystá za produkty společnosti Apple a jak to bude nadále pohánět růst akcií AAPL.

Zdroj: Shutterstock

Provoz prodejen Apple může být dražší

Je těžké si představit rozsah maloobchodní sítě společnosti Apple. Těžko se také hledají oficiální čísla, ale v průběhu let byly zveřejněny různé studie a také několik informací od samotného Applu.

Apple uvádí počet maloobchodních prodejen v USA, který činí přibližně 270. Kromě toho společnost provozuje maloobchodní prodejny po celém světě, takže celkový počet přesahuje 500. Pokud se vrátíme do roku 2015, bylo uvedeno, že každá z těchto prodejen v průměru zaměstnává zhruba 100 zaměstnanců na částečný i plný úvazek. Aktuální počet zaměstnanců Apple Store činí zhruba 65 000 a podle deníku Washington Post si každý z těchto pracovníků v současnosti vydělá od 17 do více než 30 dolarů na hodinu. Kromě toho dostávají 1 000 až 2 000 dolarů v akciích společnosti AAPL.

Při těchto číslech jsou náklady na provoz Apple Store značné. Když k tomu připočteme nájemné (Apple Stores bývají na nejlepších místech), Apple zde utrácí spoustu peněz. Měli by se investoři obávat vyhlídky na růst mezd zaměstnanců Apple Store, pokud se prosadí odborová organizace?

Skutečnost je taková, že zvyšování mezd nebude mít pravděpodobně velký dopad. V roce 2017 bylo oznámeno, že Apple je nejúspěšnějším maloobchodním prodejcem v zemi, pokud jde o tržby na čtvereční stopu. Prodejny Apple Store v tom roce vygenerovaly ohromující tržby ve výši 5 546 dolarů na čtvereční stopu a nechaly ostatní maloobchodníky v prachu. Tržby prostřednictvím obchodů Apple Stores a webových stránek společnosti tvořily 36 % tržeb společnosti ve výši 366 miliard dolarů za rok 2021.

Zdroj: Getty Images

Ve srovnání s tím je možnost zvýšení mezd zaměstnanců maloobchodních prodejen Apple Store kapkou v moři. Neobávám se, že by to vykolejilo akcie AAPL.

Potrubní produkty, které mají pohnout jehlou na akciích AAPL

Pokud se obáváte, že vyhlídky na vyšší mzdy v maloobchodě omezí růstovou dynamiku společnosti Apple, vezměte v úvahu produktovou řadu společnosti.

Tyto Apple Stores nejsou jen maloobchodní prodejny, ale slouží také jako klíčová předváděcí místa. Když se objeví nový produkt, zákazníci se hrnou do prodejen Apple, aby si ho prohlédli a vyzkoušeli na vlastní kůži. Je velká šance, že předváděcí akce a praktické zkušenosti povedou k prodeji.

S ohledem na to se zamyslete nad produkty, o kterých víme, že je Apple připravuje. V červenci přijde zcela nový MacBook Air M2, zcela přepracovaná verze nejprodávanějšího Macu. Víme, že iPhone řady 14 bude oznámen v září. Víme také, že společnost má v záloze náhlavní soupravu pro rozšířenou realitu – údajně již byla předvedena představenstvu společnosti Apple. Ta bude umístěna tak, aby plně využila humbuk kolem metaversa, další velké technologické věci.

Apple má zkrátka v přípravě spoustu produktů, které jsou schopné pohnout s akciemi AAPL. Nebojte se, že mzdy v Apple Storu by mohly tyto příjmy snížit. Místo toho oslavujte skutečnost, že Apple má vysoce kvalifikované maloobchodní zaměstnance a prominentní místa, kde lze tyto nové produkty předvádět a dále tak zvyšovat prodeje.

Sečteno a podtrženo: Měli byste si koupit akcie AAPL?

Realitě roku 2022 se nevyhneme. Pro mnoho technologických akcií to bylo těžké a u společnosti Apple tomu není jinak. Akcie AAPL se od začátku roku propadly o více než 25 %.

Dlouhodobé vyhlídky tohoto technologického titána jsou však pozitivní. Akcie AAPL si v mém Portfolio Graderu stále zaslouží hodnocení „B“, přičemž společnost má dobrou pozici k dosažení výsledků, zejména jakmile překonáme současnou nejistotu. Případná nutnost platit svým maloobchodním zaměstnancům více bude bolet, ale jen trochu, a je to investice, která se vyplatí. Stejně tak akcie AAPL, alespoň pokud vám jde o dlouhodobý růst.