2 akcie, které si můžete v tuto chvíli koupit a držet nejméně na další 2 roky

Existuje mnoho podobností mezi současností a rokem 1994, kdy Fed prováděl rychlé zvyšování úrokových sazeb. Jak toho můžete využít?

Investoři, kteří hledají akcie k nákupu a držení po dobu dvou let, by se měli snažit nakupovat akcie ziskových společností. Tito investoři by se také měli snažit najít jména, která jsou připravena využít velmi silných trendů v příštích 24 měsících.

Mezitím se nadále domnívám, že mnozí jiní komentátoři riziko recese výrazně přeceňují. Jak jsem vysvětlil v předchozím sloupku, vysoká úroveň úspor spotřebitelů a silný trh práce by měly udržet spotřebitelské výdaje na vysoké úrovni a zabránit tak recesi.

V neposlední řadě se objevilo mnoho komentářů o tom, v čem se současné ekonomické prostředí podobá 70. letům. Existuje však také mnoho podobností s rokem 1994, kdy Federální rezervní systém prováděl rychlé zvyšování sazeb.

Stejně jako v roce 1994 jsme v současné době zhruba dva roky od hospodářského poklesu, nacházíme se uprostřed významných technologických zlepšení a máme k dispozici významný pozitivní makroekonomický katalyzátor. Paradoxně tehdy byla hlavním makrokatalyzátorem globalizace, zatímco nyní je to výstavba mnoha továren v USA.

Myslím si tedy, že v příštích dvou letech máme velkou šanci, že dojde k „měkkému přistání“ jako v roce 1994.

Tři akcie, které by investoři s dvouletým horizontem měli koupit, aby ze současného prostředí profitovali, jsou následující:

Albemarle (ALB)

Na pozadí extrémně silné poptávky po lithiu společnost v květnu dvakrát zvýšila celoroční výhled nejvyššího příjmu a zisku. Po druhém zvýšení těžař lithia očekává, že jeho zisk na akcii v roce 2022 bez zahrnutí některých položek dosáhne 12,30-15,00 USD oproti předchozímu odhadu 9,25-12,25 USD. A společnost Albermarle nyní očekává tržby ve výši 5,8-6,2 miliardy dolarů, což je výrazně nad předchozím výhledem 5,2-5,6 miliardy dolarů.

„Nyní očekáváme, že upravený zisk EBITDA za celý rok 2022 vzroste o více než 160 % oproti předchozímu roku, a to na základě příznivé tržní dynamiky pro naše činnosti v oblasti lithia a bromu,“ uvedla společnost.

Zdroj: Unsplash

Goldman Sachs nedávno varovala, že lithium, ceny by mohly v příštím roce nebo dvou letech klesnout v souvislosti s přebytkem tohoto kovu. Další společnost Benchmark však poznamenala, že těžaři často nedosahují svých produkčních cílů,. zatímco lithium používané v bateriích není snadné vyrobit.

Dodal bych, že kromě elektromobilů se lithium-iontové baterie mnohem více používají jako prostředek pro skladování elektřiny pro domácnosti a podniky. A revoluce v oblasti elektromobilů se v příštích dvou letech výrazně zrychlí. Ve světle všech těchto bodů neočekávám, že by ceny lithia do konce roku 2024 výrazně klesly, pokud vůbec.

JPMorgan (JPM)

JPMorgan (JPM) má nepatrný klouzavý poměr ceny a zisku pouhých 8,5, což je 10 % pod mediánem P/E poměru bank, který činí 9,5. V případě JPM je to o 10 % méně. A druhý jmenovaný ukazatel je pravděpodobně kvůli všudypřítomným obavám z recese dosti stlačený.

Navíc by JPMorgan, stejně jako všechny ostatní banky, měla významně těžit z růstu úrokových sazeb a její míra zúčtování úvěrů z kreditních karet činila od března do května v průměru jen 1,2 %.

Dne 23. května banka zvýšila svůj „čistý úrokový výnos {výhled na rok 2022} na více než 56 miliard USD, oproti předchozímu výhledu ve výši více než 53“ miliard USD. A co je povzbudivé pro akcie JPM i pro akcie obecně, banka dodala, že „“americká ekonomika zůstává v zásadě silná, a to i přes nedávné smíšené údaje“.

Zvýšení výhledu přimělo banku Societe Generale zvýšit rating akcií JPM na „koupit“. Firma napsala, že „v letošním roce podle našeho názoru stále panuje nejistota ohledně zpětného odkupu {akcií}, který bude pravděpodobně v nejbližší době pod tlakem, ačkoli se domníváme, že JPM bude schopna si ve střednědobém horizontu vydobýt zpět silnější kapitálové ukazatele a výnosy pro akcionáře.“

Jako střednědobý vítěz je JPMorgan velmi dobrou značkou, kterou lze držet po dobu dvou let.

Zdroj: Getty Images