Na začátku posledního červnového týdne dolar klesl kvůli obavám z recese

Dolar v pondělí ráno klesal kvůli obavám z recese v důsledku oslabení spotřebitelské důvěry v USA. Index amerického dolaru, který sleduje zelenou bankovku vůči koši ostatních měn, se 08:22 snížil o 0,14 % na 104,03 bodu.

Měnový pár USD/JPY klesl o 0,28 % na 134,79.

Měnový pár AUD/USD klesl o 0,22 % na 0,6933 a měnový pár NZD/USD se zvýšil o 0,06 % na 0,6318.

Pár USD/CNY se snížil o 0,07 % na 6,6850, zatímco pár GBP/USD vzrostl o 0,18 % na 1,2284.

V pátek zveřejněný spotřebitelský sentiment Michiganské univerzity v USA ukázal, že spotřebitelská důvěra byla v červnu rekordně nízká, což podnítilo sázky investorů na zvýšení úrokových sazeb v USA.

GBP/USD – Zdroj: Autochartist

Pokud jde o měnověpolitické kroky, prezidentka Federální rezervní banky USA v San Franciscu Mary Dalyová v pátek uvedla, že podporuje další zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů v červenci, zatímco prezident Fed Bank of St. Louis James Bullard uvedl, že obavy z recese v USA jsou přehnané.

„Panuje pocit, že situace není tak špatná, jak jsme si mysleli,“ řekla agentuře Bloomberg zakladatelka společnosti Pepper International Carol Pepperová. Pepperová dodala, že „existuje naděje, že jsme se možná přeprodali, že možná recese nebude“.

„Dolar má tendenci růst, když se lidé obávají globální recese,“ řekl agentuře Reuters stratég Commonwealth Bank of Australia Joe Capurso.

Investoři nyní také přesouvají svou pozornost na setkání lídrů skupiny sedmi zemí (G7). Lídři plánují nabídnout Ukrajině časově neomezenou podporu na její obranu před ruskou invazí. Spojené státy, Velká Británie, Japonsko a Kanada rovněž plánují během summitu G7 oznámit zákaz dovozu nového zlata z Ruska.

V asijsko-pacifickém regionu bude ve čtvrtek zveřejněn čínský index nákupních manažerů, který by mohl napovědět, jakým směrem se bude ubírat oživení ekonomiky druhé největší ekonomiky světa po narušení COVID-19.