Dvojice akcií Warrena Buffetta, které je vhodné koupit na medvědím trhu

Ti, kteří chtějí investovat podle jedné z největších severních hvězd ve světě akcií, se mohou podívat na akcie Warrena Buffetta, které je vhodné koupit v době medvědího trhu. Buffett, známý jako Věštec z Omahy, je předsedou a generálním ředitelem společnosti Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.A, NYSE:BRK.B), amerického nadnárodního konglomerátního holdingu. Vzhledem k jeho odborným znalostem mnozí investoři sledují, co Berkshire přidává do svého portfolia, a podle toho se řídí při svých vlastních rozhodnutích.

Nyní mi dovolte, abych vám něco objasnil: vždy byste měli provést hloubkovou kontrolu, než se pustíte do jakéhokoli investičního rozhodnutí. To platí pro akcie Warrena Buffetta i pro jakoukoli jinou investiční kategorii. Pamatujte, že nikdo se dokonale neorientuje v bouři – ani zdaleka. Přesto má sledování Buffetta (a konkrétněji výběrů Berkshire) smysl, protože tento muž už zažil všechno.

Když Buffett promluví, všichni mu skutečně naslouchají, bez ohledu na to, zda jsou věřící nebo odpůrci. Bláboly samozvaných odborníků na trh připomínají obsah YouTube pro doomsday preppery: nikdo nezažil kolaps USA, takže je těžké říci, co funguje a co ne.

Josh Enomoto, bývalý vedoucí obchodní analytik společnosti Sony Electronics, pomáhal zprostředkovávat významné kontrakty se společnostmi z žebříčku Fortune Global 500. V posledních několika letech poskytoval jedinečné, kritické poznatky pro investiční trhy i různá další odvětví včetně práva, stavebního managementu a zdravotnictví.

Akcie Warrena Buffetta jsou však jiná liga, protože jsou spojeny s filozofií velící desítky let úspěchu.

V květnu 2020 si publicista deníku New York Times Andrew Ross Sorkin všiml změny v tónu Věštce z Omahy. Zatímco před dvěma lety byl Buffett obvykle optimistický a veselý, před rokem opatrně vyjadřoval svou dlouhodobou býčí náladu s upozorněním, že investoři musí být opatrní. Podle Sorkina nebyl Buffett ani optimistický, ani pesimistický, ale spíše realistický.

Myslím si, že to velmi dobře připravuje půdu pro společnost Chevron (NYSE:CVX) jako jednu z akcií Warrena Buffetta, které je vhodné koupit pro medvědí trh.

S tím, jak Berkshire posílila svůj podíl v CVX, zůstal legendární investor věrný svému pragmatismu. Ano, politický rámec se rozhodně přiklonil k čistým a obnovitelným energetickým infrastrukturám. Ruská invaze na Ukrajinu navíc vyvolala celosvětové urychlení iniciativ v oblasti větrné a solární energie. Přesto fosilní paliva zatím vládnou díky své vysoké energetické hustotě.

Bohužel z pohledu ochránců životního prostředí uhlovodíky neztratí svůj význam ještě několik let, ne-li desetiletí. Proto je CVX jednou z nejchytřejších akcií Warrena Buffetta, které je vhodné koupit.

Citigroup (C)

Když Berkshire relativně nedávno iniciovala nový podíl v bankovním gigantu Citigroup (NYSE:C), trochu mě to překvapilo. Za prvé, Citigroup se na trhu nedařilo, od začátku roku ztratila 20 %. Ještě kritičtější je, že současné fundamenty se zdají být pro akcie C výzvou.

Je pravda, že při zachování všech ostatních podmínek prostředí rostoucích úrokových sazeb bankovním firmám pomáhá. Teoreticky budou banky těžit z úvěrových produktů, které distribuují klientům. Problémem ovšem je, že v době recese je podnikatelská nálada negativní. A zvyšování nákladů na půjčky tomu nepomůže.

Nicméně Citigroup by mohla být díky svému podnikání v oblasti správy majetku kontrariánským jménem mezi akciemi Warrena Buffetta, které je vhodné koupit pro medvědí trh. Například v době, kdy lidé z období baby boomu uznávají, že prostředí levného kapitálu skončilo, budou chtít odborné vedení – nikoliv BS poradenství od prominentů z YouTube -, které jim pomůže proplout neklidnými vodami.

Markel (MKL)

Jednou z malých radostí při pokrývání akcií Warrena Buffetta, které je třeba koupit, je to, že nemusí být nutně předvídatelné. Je pravda, že pokud jste Věštce v průběhu let sledovali – nebo četli knihy napsané o jeho investiční filozofii – máte dobrou představu o tom, co můžete očekávat. Někdy však předhodí neobvyklé jméno, jako je pojišťovna Markel (NYSE:MKL).

Nejde ani tak o pojišťovnictví, které je zajímavé; je to vlastně jedno z nejstarších odvětví. Markel se spíše specializuje na dílčí odvětví, které se zaměřuje na poskytování řešení pro neobvyklá nebo obtížně klasifikovatelná rizika. Může například poskytovat pojištění pro společnosti, které se vyznačují neobvykle vysokým profilem pracovních úrazů.

Mezi její nejvýznamnější sektory patří zdravotnické služby, chov koní a hospodářských zvířat, sport a fitness a malé námořní podniky. Ačkoli se může zdát, že MKL je výklenkovým odvětvím, ve skutečnosti se taková neobvyklá rizika mohou rozšířit díky gig ekonomice. Vzhledem k tomu, že přibývá lidí, kteří mají zájem pracovat sami na sebe, je společnost Markel zajímavým nápadem.

Zdroj: Getty Images