Je akcie Amazonu po rozdělení stále výhodné koupit? Záleží, jak se na to díváte.

Amazon (NASDAQ:AMZN) se v poslední době příliš nedaří. FAANG bohužel nedokázal čelit celkovému výprodeji na trhu. Několik jeho složek se drží v pořádku, ale akcie Meta (NASDAQ:META), Netflix (NASDAQ:NFLX) a AMZN jsou na Nasdaqu silně pod úrovní.

Bohužel pro Amazon se nenachází na dobrém místě. Inflační tlaky doléhají na všechny části jejího podnikání a zároveň problémy s dodavatelským řetězcem také působí spoušť. Připouštíme, že tento gigant elektronického obchodování je možná jednou z nejlépe situovaných společností, která se s těmito problémy dokáže poprat, ale to neznamená, že by to nemělo dopad. Problémy s dodavatelským řetězcem snižují potenciální výnosy, zatímco rostoucí náklady se počítají v miliardách, když si společnost jako Amazon zajišťuje velkou část logistiky sama.

Naštěstí má svůj cloudový byznys – největší v oboru – a také svou reklamní jednotku. Reklama však utrpí újmu, pokud a jakmile dojde ke zpomalení ekonomiky. Není divu, že akcie AMZN klesly o 30 % z maxima v roce 2022.

Otázkou nyní zůstává, zda má hodnotu? Ponořme se do ní a podívejme se na ni blíže.

Zdroj: Getty Images

Ocenit Amazon není snadné

Jak přesně tuto společnost ocenit, protože je zde obrovské množství pohyblivých částí?

Zaprvé, je tu podnikání v oblasti elektronického obchodu. Zatímco spotřebitelé zůstávají – prozatím – relativně zdraví, maloobchodní tržby dostávají zabrat, protože rostoucí náklady na benzín a potraviny snižují diskreční výdaje. Situaci elektronického obchodu Amazonu navíc zhoršuje inflace a problémy v dodavatelském řetězci.

Cloudový byznys je pro Amazon pracovním koněm a podle toho, co jsme slyšeli od cloudových a softwarových firem, zůstávají výdaje robustní a v podstatě nedotčené. To je trochu dobrá zpráva. Stejně tak podnikání Amazon Prime, kde má více než 200 milionů zákazníků.

Tito zákazníci platí roční poplatek – ve Spojených státech je to 138 dolarů ročně -, který společnosti Amazon generuje značný peněžní tok. Dále je třeba ocenit příkop, který si Amazon vybudoval, v podstatě jako jeden z největších světových poskytovatelů cloudových služeb s obrovským modelem elektronického obchodu a téměř bezkonkurenční logistickou sítí.

Jakou prémii tomu přiřadíme? To záleží na tom, jakou.

Společnost je v současné době oceněna na něco málo přes 1 bilion dolarů, a to po 30% snížení ceny jejích akcií. Akcie AMZN se obchodují za zhruba 52násobek loňského zisku, ale téměř 66násobek odhadu na příští rok, protože hospodářský výsledek dostává zabrat.

Přesto se předpokládá, že Amazon letos dosáhne tržeb ve výši 525 milionů dolarů, což je téměř 12% nárůst, a příští rok více než 613 milionů dolarů, což je asi 17% nárůst.

Zdroj: Reuters

Zjednodušeně řečeno, někteří budou považovat ústup ceny akcií za diskont sám o sobě, což dává zelenou „akumulačnímu“ přístupu nebo přístupu k akciím AMZN na bázi průměrných nákladů dolaru (DCA). Jiní se podívají na poměr ceny a zisku a řeknou „ne, díky“.

Obchodování s akciemi AMZN po rozdělení

Proč obhajovat přístup DCA k akciím AMZN? No, když pomineme fundamenty a příkop, akcie se na grafu nachází v klíčovém inflexním bodě.

Akcie se snížily téměř na polovinu, což je dobrý výchozí bod vždy, když se jedná o vysoce kvalitní podnik se silnými aktivy. Když se však podíváme na technické ukazatele, vidím akcii, které trvalo téměř dva roky, než prorazila nad oblast 100 až 102,50 USD.

Vzhledem k tomu, že se akcie AMZN nyní stahují zpět do této oblasti, mohou investoři zaměření na DCA nebo spekulanti na trhu zvážit dlouhou pozici s tím, že akcie tuto hlavní oblast znovu otestují. Pokud se udrží, lze vyhlížet možný odraz zpět k úrovni 125 dolarů.

To je blízko místa, kde akcie dosáhly vrcholu před rozdělením akcií na 20 ku 1. Mějte na paměti, že rozdělení akcií může vytvořit větší poptávku po dané akcii, ale mnohem lépe funguje jako býčí katalyzátor na býčím trhu. Protože se nacházíme na medvědím trhu – a protože rozdělení akcií nemění skutečnou hodnotu společnosti – má tento katalyzátor mnohem menší účinek.

Pokud se podpora neudrží a akcie AMZN prolomí hranici 100 USD a nepodaří se jim ji získat zpět, mohlo by být ve hře minimum Covid-19 na úrovni 80 USD. Je těžké uvěřit, že bychom mohli být svědky toho, jak se něco jako Amazon vrátí v plném kruhu zpět do temných dnů roku 2020, ale za těchto podmínek je to určitě možné.

Závěrečná poznámka k akciím AMZN

Někteří investoři se na akcie AMZN podívají a dají přednost finančním údajům a nižšímu ocenění společností Apple (NASDAQ:AAPL) a Alphabet (NASDAQ:GOOGL, NASDAQ:GOOG). Jiní se budou dívat na Amazon a uvidí jeho silný příkop, solidní dlouhodobé podnikání a slevu na jeho akcie.

Ani jeden z investorů se nemýlí, ale je na každém jednotlivci, aby se rozhodl, do kterého tábora se zařadí.