Dojde v roce 2022 ke krachu akciového trhu? Pojďme se podívat, co na analýzy

Vzhledem k tomu, že akcie zažívají volatilní rok plný brutálních propadů, kolují po Wall Street teorie o blížícím se krachu akciového trhu. Dojde v roce 2022 ke krachu akciového trhu?

No, podle toho, koho se zeptáte, pravděpodobně dostanete značně odlišné odpovědi. Medvědi mají ke své ovací jistě důvod, ale argumenty proti krachu zůstávají silné.

Krach akciového trhu je definován rychlým a neočekávaným poklesem cen akcií. Obvykle odráží ztrátu spotřebitelské důvěry, protože akcie takto klesají pouze tehdy, když velké množství investorů „panicky prodává“ značné množství akcií. Taková událost se obvykle nevyskytuje bez precedentu nebo odůvodnění.

Otázkou tedy zůstává, co by mohlo investory přimět k hromadnému výprodeji akcií? Dobrým výchozím bodem by byla recese.

Když se ekonomika ve větším měřítku změní k horšímu, investoři mají tendenci se akciovým trhům vyhýbat. Pokud se domníváte, že se podnikům bude krátkodobě nebo dlouhodobě dařit špatně, má smysl přesunout prostředky směrem k zaručenějším výnosům, dokud se voda trochu neoteplí.

Zdroj: Pixabay

Pokud totiž spořicí dluhopisy série I přinášejí téměř 10% úrok, mohou se investoři v případě, že trhy začnou klesat, rozhodnout převést své prostředky na stabilnější a srovnatelně vysoce výnosný trh dluhopisů.

Dojde ke krachu akciového trhu?

Vzhledem k tomu, že osud akcií je alespoň částečně závislý na stavu celé ekonomiky, čeká Federální rezervní systém balancování na hraně. Vedení Fedu opakovaně zdůrazňovalo důležitost snižování inflace, a dokonce naznačilo mimořádná opatření, která je za tímto účelem ochotno podstoupit.

V letošním roce Fed již několikrát zvýšil úrokové sazby a ukončil program nákupu dluhopisů související s pandemií. Zkouškou je, zda bude Fed schopen dále zpřísňovat měnové prostředí – s cílem omezit inflaci -, aniž by se země dostala do spirály recese.

Index S&P 500 se letos propadl přibližně o 20 %. To je do značné míry důsledkem nedostatku dodávek v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, čínské odstávky Covid-19 a obav z blížícího se zvýšení úrokových sazeb. S ohledem na to byly poslední týdny pro akciové trhy poněkud pozitivní. Minulý týden byl pro akcie druhým nejlepším týdnem za celý rok. Indexy S&P a Nasdaq Composite vzrostly o 6,5 %, resp. 7,5 %. To vedlo některé investory k předpovědi, že se blíží oživení akciového trhu.

Zdroj: Unsplash

Zda akcie zažijí jasnou oblohu i v průběhu roku, se teprve uvidí. Bez ohledu na to bude propad akciového trhu pravděpodobně důsledkem mnohem zlovolnějších sil, než je několik nešťastných výkazů zisků.