Dolar roste, protože investoři vyhodnocují riziko recese po celém světě

Dolar ve středu ráno rostl, investoři zvažovali riziko recese v důsledku zvyšování úrokových sazeb ze strany hlavních centrálních bank.

Index amerického dolaru, který sleduje zelenou bankovku vůči koši ostatních měn, se do 08:27 zvýšil o 0,14 % na 104,65 bodu.

Pár USD/JPY se snížil o 0,15 % na 135,90.

Měnový pár AUD/USD se stabilizoval na úrovni 0,6887 a měnový pár NZD/USD vzrostl o 0,03 % na 0,6242.

Pár USD/CNY se snížil o 0,07 % na 6,7030, zatímco pár GBP/USD vzrostl o 0,13 % na 1,2198. Čína v úterý překvapivě přistoupila ke zkrácení doby karantény pro příchozí cestující na sedm dní ze 14 dní v centralizovaných karanténních zařízeních. Tento krok zvýšil naděje trhu na přechod Číny k jiné strategii COVID-19, která by mohla stát méně ekonomických škod.

GBP/USD – Zdroj: Autochartist

Výnosy amerických desetiletých státních dluhopisů se posunuly o více než 1 bazický bod a obchodovaly se na úrovni kolem 3,17 %.

Euro pokleslo o 0,07 % na 1,0511 poté, co šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová nenabídla žádný nový pohled na cestu zvyšování úrokových sazeb ECB. Očekává se, že ECB v červenci poprvé po deseti letech zvýší úrokové sazby, aby zkrotila prudce rostoucí inflaci.

Lagardeová a předseda Federálního rezervního systému USA Jerome Powell vystoupí v panelu na fóru později během dne.

Obavy z inflace jsou stále v hledáčku investorů, protože spotřebitelská důvěra v červnu klesla na 16měsíční minimum, protože vysoká inflace vyvolává u spotřebitelů obavy ze zpomalování ekonomiky.

„Riziko recese bude pravidelně podkopávat DXY (ale) širší střednědobý růstový trend pravděpodobně ještě nějakou dobu přetrvá,“ napsali stratégové Westpac ve zprávě pro klienty s odkazem na dolarový index, který se podle nich prozatím drží v rozmezí 101 až 105 bodů.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

„DXY pravděpodobně nedosáhne svého vrcholu, dokud se nepřiblížíme konci cyklu zpřísňování měnové politiky Fedu,“ dodali.

Prezident newyorského Fedu John Williams a Mary Dalyová ze San Franciska uvedli, že musí ochladit inflaci, ale trvají na tom, že měkké přistání je stále možné.