Vážení fanoušci kryptoměny Cardano, zapište si do kalendářů 3. červenec

Uživatelé Cardano (ADA-USD), radujte se. Zdá se, že dlouho očekávaný hard fork Vasil je konečně na dosah. Podle vývojářů ze společnosti Input Output by se testování forku mohlo uskutečnit již příští týden. Tato zpráva konečně přináší jednu z nejočekávanějších zpráv o kryptoměně ADA v tomto roce.

Poslední rok hrálo Cardano hru na dohánění ostatních sítí 1. vrstvy. Své schopnosti inteligentních kontraktů spustilo teprve na podzim 2021, čímž se dostalo daleko za sítě jako Ethereum (ETH-USD), Solana (SOL-USD), Tron (TRX-USD) a mnoho dalších. Přesto se jí s týmem veteránů v oboru za volantem daří docela dobře. Síť již hostí stovky dapps, miliony neproměnných tokenů (NFT) a některé konkurenceschopné časy vypořádání transakcí a škálovatelnost.

To však neznamená, že Cardano s inovacemi skončilo. Naopak, síť prošla několika upgrady ve snaze pokračovat v co nejvyšším výkonu. Ale ze všech upgradů, které síť od svého velkého zavedení chytrých kontraktů podnikla, není pro investory asi žádný zajímavější než hard fork Vasil.

Upgrady hard forků jsou velké události a Vasil není výjimkou. Upgrade konkrétně zavede do sítě kódovací jazyk pro chytré kontrakty s názvem Plutus. Tento jazyk, vytvořený na míru pro Cardano, umožní vývojářům vytvářet „odlehčené“ dapps a může podporovat skripty s více podpisy pro větší bezpečnost. Kromě přidání jazyka Plutus aktualizace také sníží latenci časů bloků a zvýší škálovatelnost sítě nahoru.

Zdroj: Unsplash

Minulý týden byli držitelé kryptoměny ADA zklamaní, když zjistili, že hard fork Vasil bude odložen o celý měsíc. Dnešek však přináší dobré zprávy, protože Input Output poskytuje některé nové podrobnosti do časového plánu upgradu.

Na začátku dnešního dne se na oficiálním twitterovém účtu Input Output objevilo vlákno, které poskytuje důležité podrobnosti kolem nové časové osy. Především ujišťují uživatele, že upgrade zůstává na správné cestě s novou časovou osou. Pokud jde o konkrétní data, společnost uvádí, že 3. červenec je velkým dnem, kdy budou mít uživatelé první příležitost pohrát si s inovovanou sítí Vasil.

V závěru aktualizace Input Output opakuje rozsah upgradu. Vasil je prý skutečně nejrobustnější a nejvýznamnější aktualizací v historii sítě. Uživatele proto ujišťují, že chtějí mít naprosto v pořádku každý detail.

Celkově je tato zpráva pro držitele kryptoměn ADA býčí aktualizací. Bude zajímavé sledovat, jak hard fork ovlivní ceny ADA, jak se bude blížit.