Deutsche Bank vidí návrat bitcoinu na 28 000 dolarů do konce roku

Vzhledem k tomu, jak těsně se obchoduje s americkými akciemi, by se podle analýzy Deutsche Bank mohl Bitcoin do konce roku dostat na 28 000 dolarů.

Bitcoin, největší digitální token na světě, se v roce 2022 propadl uprostřed rizikové nálady vyvolané zvyšováním úrokových sazeb a obavami z inflace. Analýza Marion Laboureové a Galiny Pozdnyakové naznačuje více než 30% rally ze středeční obchodní úrovně kolem 20 000 USD – i když i při této ceně se token obchoduje za méně než polovinu svého listopadového maxima.

Kryptoměny jsou od listopadu stále více korelovány s benchmarky, jako je technologický Nasdaq 100 a S&P 500, uvedly Labourová a Pozdnyaková. Podle předpovědí se index S&P do konce roku zotaví na lednovou úroveň a Bitcoin se možná sveze s nimi.

Digitální měna se podobá spíše diamantům – vysoce obchodovatelnému aktivu – než zlatu, stabilní bezpečné komoditě, napsala dvojice. 

Bitcoinu se nepodařilo naplnit předpovědi odborníků a pozorovatelů trhu, že se ukáže jako útočiště pro investory, a v letošním roce zaznamenal ztráty přesahující 50 %. Digitální mince si v průběhu celosvětové tržní krize vedly hůře než akcie, dluhopisy a komodity, protože odstranění přebytečné likvidity ze strany velkých centrálních bank vytvořilo tlak na pokles jejich cen. Zlato se naopak drželo mnohem lépe.

Zdroj: Unsplash

Labourová a Pozdnyaková vyprávějí příběh společnosti De Beers, významného hráče v oblasti diamantů, které se díky reklamnímu úsilí podařilo změnit vnímání diamantů ze strany spotřebitelů.

„Tím, že propagovali spíše myšlenku než produkt, vybudovali pevný základ pro diamantový průmysl s roční hodnotou 72 miliard dolarů, kterému dominovali posledních osmdesát let. To, co platí pro diamanty, platí pro mnoho zboží a služeb, včetně bitcoinů,“ uvedli.

Analytici také poukazují na některé potíže, které v posledních týdnech zachvátily oblast kryptoměn, včetně zmatků v některých hedgeových fondech a věřitelích digitálních aktiv.

„Stabilizace cen tokenů je obtížná, protože neexistují žádné běžné modely oceňování jako v rámci veřejného akciového systému. Kryptotrh je navíc značně roztříštěný,“ uvedli. „Volný pád kryptoměn by mohl pokračovat kvůli složitosti systému.“