SEC čelí ze strany Greyscale žalobě po zamítnutí ETF pro bitcoin. Mají šanci?

Končí další bouřlivý týden na trhu, ale o drama mezi kryptografickými společnostmi a regulačními orgány není nouze. Americká Komise pro cenné papíry (SEC) se dostává pod palbu kritiky za své nejnovější zamítnutí burzovně obchodovaného fondu (ETF) Bitcoin (BTC-USD) společnosti Grayscale. Nyní se SEC musí připravit na právní bitvu proti této společnosti.

Snaha o vytvoření spotového ETF na bitcoin byla dlouhá a plná neúspěchů pro firmy, které jej chtěly zavést. V čele tohoto úsilí stojí společnost Grayscale, která se v posledních letech několikrát pokusila takový fond dostat na trh. Pokaždé však Komise pro cenné papíry a burzy tuto snahu zamítla.

Zdroj: Getty Images

Proč se tyto společnosti snaží získat souhlas SEC? Vždyť na trhu již existuje celá řada futures ETF na bitcoin. Je to kvůli volatilitě na trhu. Vládní orgán se zdráhá schválit spotový ETF, protože sleduje bičující poklesy cen, které udržují trh v chaosu. Podívejte se, futures ETF na bitcoiny jsou mnohem snadněji zkrotitelné zvíře. Jelikož se obchoduje s budoucí cenou Bitcoinu, mohou se tyto ETF od volatility mírně distancovat.

Na druhou stranu spotové ETF obchodují přímo s Bitcoinem. To investory vystavuje mnohem vyšší pravděpodobnosti ztrát. Komise pro cenné papíry a burzy se samozřejmě snaží chránit americké investory a spotové ETF jednoduše považuje za fondy, které vystavují peníze Američanů příliš velkému riziku.

Společnost Grayscale, správce kryptoaktiv známý svými produkty ETF, se již několik let snaží získat schválení pro své spotové ETF na bitcoin. Po několika zamítnutích se společnost připravuje na to, aby tato poslední žádost byla žádostí konečnou. Vzhledem k tomu, že SEC tento nejnovější pokus o uvedení produktu na trh zamítla, podává Grayscale SEC žalobu k soudu.

Zdroj: Unsplash

Nedávno se společnost Grayscale v této poslední žádosti o spotové ETF na bitcoiny tvářila velmi nadějně. V dopise investorům v minulých dnech poděkovala fanouškům za jejich práci při podpoře podání žádosti. Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) bylo zasláno více než 11 400 dopisů, v nichž se zastávali ETF. Společnost také vyjádřila přesvědčení, že SEC se s myšlenkou spotového ETF konečně začíná smiřovat. Bohužel se však zdá, že společnost trochu předbíhala.

Včera večer SEC oznámila, že poslední podání společnosti Grayscale zamítá. Podle podání SEC žádost zamítla, protože neobsahovala plán na omezení manipulace s trhem.

V reakci na zamítnutí podala společnost Grayscale na SEC žalobu. V týdnech předcházejících této zprávě investoři očekávali, že společnost Grayscale v případě dalšího zamítnutí podnikne právní kroky. Společnost dokonce najala Donalda Verrilliho jako svého právního poradce. Verrilli působil jako generální právní zástupce USA za Obamovy vlády.

V reakci na zamítnutí vydal Verrilli prohlášení, v němž naznačil, jak bude společnost Grayscale postupovat. Verrilli obviňuje Komisi pro cenné papíry a burzy z toho, že „neuplatňuje konzistentní přístup k podobným investičním nástrojům“, a dodává, že tento orgán jedná „svévolně“ a v rozporu se zákonem o správním řízení a zákonem o burze cenných papírů z roku 1934.

Žalobou se bude zabývat americký odvolací soud ve Washingtonu. Pokud bude žaloba úspěšná, může se z bitcoinových zásob společnosti Grayscale ve výši 13,5 miliardy dolarů stát první národní bitcoinový spotový ETF – což bude precedens pro další společnosti, které budou chtít zavést vlastní spotové ETF.