Akcie Roku vypadají, že jsou připraveny se odrazit a pokračovat v růstu

Akcie Roku (NASDAQ:ROKU) jsou volatilnější než průměrné akcie NASDAQ.

Pokud jste v ní od IPO v září 2017, vzrostla o 272 %, ale pokud jste v ní pouhý rok, klesla o 81 %.

Roku byl na začátku nadšení ze streamování, ale jak se zintenzivnila konkurence ze strany Amazon.com (NASDAQ:AMZN), Alphabet (NASDAQ:GOOGL) a Apple (NASDAQ:AAPL), akcie šly tvrdě dolů.

Akcie Roku stále nejsou levné. Tržní kapitalizace 13,4 miliardy dolarů je stále téměř pětinásobkem loňských tržeb ve výši 2,7 miliardy dolarů. Násobek poměru ceny a zisku je téměř 100. Stále spekulujete. Otázkou je, zda je správný čas na další pád.

Bližší pohled na akcie ROKU

Roku začínala jako hardwarová společnost zabývající se streamováním. Pak se z ní stala reklamní společnost. Nyní se z ní může stát společnost zabývající se elektronickým obchodováním.

Zdroj: Rokutv

Nedávná dohoda se společností Walmart (NYSE:WMT) ukazuje, co je možné. Jde o to, že na reklamu Roku se překryje nabídka produktu a lidé si ji mohou koupit pouhým pozastavením programu a stisknutím tlačítka OK na dálkovém ovladači.

Platforma OneView společnosti Roku bude měřit výkonnost reklam. Kreditní karty pro streamovací služby již společnost Roku spravuje. Reklamy bude vytvářet společnost Roku Brand Studio. V případě úspěchu je vše připraveno pro další obchodníky. Akcie po této zprávě poskočily.

Roku také pokračuje v rozšiřování své nabídky, zejména na rychle rostoucím hispánském trhu. Její vlastní pořady Roku Channel přitahují diváky a má výrobní zařízení pro vlastní pořady a reklamy.

Dalším důvodem k nákupu akcií Roku je to, že by mohly být koupeny.

V posledním měsíci se o ni zajímala společnost Netflix (NASDAQ:NFLX). Jako jediná nezávislá hardwarová společnost a jeden z mála nezávislých poskytovatelů streamingu by jediná nabídka na Roku mohla snadno rozpoutat nabídkovou válku.

Potenciální kupci jsou jak na straně hardwaru, tak na straně streamování. Kromě společností Netflix a Walmart by o ni mohla mít zájem i společnost Walt Disney (NYSE:DIS). Stejně tak by se o něj mohla zajímat společnost Comcast (NASDAQ:CMCSA), která se o něj zajímala již loni.

Pro společnost Warner Brothers Discovery (NASDAQ:WBD) je to možná poslední šance, jak diverzifikovat a zůstat nezávislou.

Potenciální nevýhody

Konkurence je stále větším problémem. Společnosti Google, Amazon a Apple mohou kohokoli předstihnout v nabídkách programů. Všechny nabízejí přímou konkurenci hardwaru Roku.

Roku si také znepřátelí své poskytovatele obsahu. To, že Roku dává 45 % čistých příjmů z reklamy a že musí využívat jak svou síť pro doručování obsahu (CDN), tak technologii pro vkládání reklamy, se mu nelíbí. Nový šéf se hodně podobá tomu starému.

Zdroj: Rokutv

Pokud vidíte, že nás inflace a vysoké úrokové sazby přivedou do recese, můžete také pochybovat o schopnosti Roku konkurovat.

Na konci března měla společnost na účtech pouze 2,2 miliardy dolarů v hotovosti. Roku v minulém čtvrtletí prodělala, protože příjmy se po letech hyperrůstu zastavily. Další ztráta se očekává v červnovém čtvrtletí, kdy jsou tržby jen o 10 % vyšší než v březnu.

Společnost Roku nikdo nekoupí, dokud ji nevyrve z rukou zakladatele a generálního ředitele Anthonyho Wooda. Ten prodal akcie téměř na vrcholu, ale stále ovládá akcie třídy B, které drží hlasovací právo.

V tuto chvíli se zdá, že o tuto finální transakci nemá zájem. Ale pokud budou výsledky Roku dále tlačit na pilu, mohlo by se to změnit. To vytváří spodní hranici hodnoty Roku.

Mezitím jsou akcie Roku na nejatraktivnějším ocenění za poslední roky. Pokud zvládnete riziko, potenciální odměna je tu. Pro mladého investora je to i nadále dobrá spekulace.