Nejbohatší miliardáři přišli v nejhorším pololetí v historii o 1,4 bilionu $

Majetek Elona Muska se propadl o téměř 62 miliard dolarů. Jeff Bezos zaznamenal propad svého majetku o přibližně 63 miliard dolarů. Čistý majetek Marka Zuckerberga se snížil o více než polovinu.

Celkem 500 nejbohatších lidí světa přišlo v první polovině roku 2022 o 1,4 bilionu dolarů, což je závratný pokles, který představuje nejprudší půlroční pokles v historii třídy globálních miliardářů.

Jde o prudký odklon od předchozích dvou let, kdy jmění ultrabohatých nabobtnalo, protože vlády a centrální banky v důsledku pandemie Covid-19 spustily bezprecedentní stimulační opatření a zvýšily hodnotu všeho od technologických společností po kryptoměny.

Vzhledem k tomu, že politici nyní zvyšují úrokové sazby, aby bojovali proti zvýšené inflaci, některé z nejlépe letících akcií – a miliardáři, kteří je vlastní – rychle ztrácejí na výšce. Tesla Inc. měla za tři měsíce do června nejhorší čtvrtletí v historii, zatímco Amazon.com Inc. se propadl nejvíce od prasknutí dot-com bubliny.

Ačkoli se ztráty nejbohatších lidí světa hromadí, představuje to jen mírný posun směrem ke snižování nerovnosti v bohatství. Musk, spoluzakladatel společnosti Tesla, má podle Bloomberg Billionaires Index stále největší majetek na planetě, a to 208,5 miliardy dolarů, zatímco Bezos z Amazonu je druhý s čistým jměním 129,6 miliardy dolarů.

Bloomberg Billionaires Index – Zdroj: Bloomberg

Bernard Arnault, nejbohatší Francouz, je podle indexu Bloomberg na třetím místě s majetkem ve výši 128,7 miliardy dolarů, následován Billem Gatesem se 114,8 miliardy dolarů. Jsou to jediní čtyři, kteří mají majetek vyšší než 100 miliard dolarů – na začátku roku tuto částku překročilo 10 lidí na celém světě, včetně Zuckerberga, který je nyní s 60 miliardami dolarů na 17. místě žebříčku bohatství.

Kontrariánský impuls

Přesto třída miliardářů nashromáždila v posledních letech takové bohatství, že nejenže naprostá většina z nich dokáže ustát nejhorší první pololetí od roku 1970 pro index S&P 500, ale pravděpodobně hledají výhodné nabídky, uvedl Thorne Perkin, prezident společnosti Papamarkou Wellner Asset Management.

„Jejich myšlení je často trochu více kontrariánské,“ řekl Perkin. „Mnoho našich klientů hledá příležitosti, když jsou problémy.“

To platilo v první polovině roku v některých nejproblematičtějších koutech světových finančních trhů.

Zdroj: Getty Images

Vladimir Potanin, nejbohatší muž Ruska s majetkem ve výši 35,2 miliardy dolarů, získal na začátku tohoto roku celou pozici Societe Generale SA v Rosbank PJSC uprostřed důsledků invaze Vladimira Putina na Ukrajinu. Odkoupil také podíl sankcionovaného ruského magnáta Olega Tinkova v digitální bance za zlomek jeho někdejší hodnoty.

Sam Bankman-Fried, výkonný ředitel krypto burzy FTX, koupil počátkem května 7,6% podíl ve společnosti Robinhood Markets Inc. poté, co se cena akcií této makléřské společnosti založené na aplikaci propadla o 77 % oproti její horlivě očekávané primární nabídce akcií v červenci loňského roku. Třicetiletý miliardář také působí jako věřitel poslední instance pro některé problémové kryptografické společnosti.

Nejvýraznější odkup ze všech patřil Muskovi, který uzavřel dohodu o koupi společnosti Twitter Inc. ve výši 44 miliard dolarů. Za akcii nabídl 54,20 dolaru; akcie sociálně-mediální společnosti ve čtvrtek uzavřely na 37,39 dolaru.

Nejbohatší muž světa minulý měsíc v rozhovoru s šéfredaktorem Bloomberg News Johnem Micklethwaitem uvedl, že před dokončením transakce je „několik nevyřešených záležitostí“.

„Je zde určitý limit toho, co mohu veřejně říci,“ řekl. „Je to poněkud citlivá záležitost.“