2 dividendové akcie, které zaznamenaly rekordní rok a teprve začínají

V obdobích rostoucí inflace a zpomalujícího se hospodářského růstu se investoři v minulosti obraceli k dividendovým akciím, které jim pomohly přežít. Společnost, která pokračuje ve výplatách i v období turbulencí, potvrzuje víru v sílu svého podnikání.

Správci aktiv ve společnosti Hartford Funds zkoumali výkonnost referenčního indexu S&P 500 od roku 1930 a zjistili, že dividendy se na celkovém výnosu indexu za toto 91leté období podílely 40 %.

Přes války a recese, teroristické útoky a pandemie generovaly dividendové akcie jako kategorie vždy kladné výnosy, a to i během takzvané „ztracené dekády“ v roce 2000, kdy praskla bublina dot-com, došlo k 11. září a finanční trhy se zhroutily na trhu s bydlením. Během toho všeho přinesly dividendové akcie investorům výnos 1,8 %, zatímco index S&P 500 generoval záporné výnosy.

Zdroj: Getty Images

General Mills

Výrobce cereálií General Mills (GIS) právě oznámil výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí, které výrazně překonaly očekávání Wall Street. Zisky se oproti předchozímu roku zdvojnásobily, což vedlo ke zvýšení dividendy o 6 % na 0,54 USD na akcii. Výplata v současné době přináší roční výnos 2,9 %.

Přestože inflace a problémy v dodavatelském řetězci budou pravděpodobně omezovat výkonnost v nadcházejících měsících, vlastník značek Cheerios, Wheaties, Pillsbury, Betty Crocker a dalších značkových výrobků byl schopen zvýšit ceny, aby kompenzoval dopady, a zároveň využil svého rozsahu, aby zajistil, že jeho výrobky zůstanou na pultech obchodů.

Tržby vzrostly o 8 % na 4,9 miliardy dolarů, ačkoli společnost čelila nepříznivému vlivu prodeje jogurtů. Upravený zisk ve výši 1,35 USD na akcii se tak oproti předchozímu roku zvýšil o 98 %.

Zdroj: Unsplash

Jedním z nejrychleji rostoucích oborů je výroba krmiv a produktů pro domácí zvířata, jejíž tržby meziročně vzrostly o 35 %, což je důsledkem loňské akvizice značek Nudges, True Chews a Top Chews. Byl to chytrý tah výrobce obilovin, protože domácí mazlíčci bývají obzvláště odolným segmentem bez ohledu na ekonomické podmínky.

Zásoby potravin jsou obecně solidní – i když pomalu rostoucí – investicí, protože stejně jako domácí zvířata i lidé potřebují jíst. Díky portfoliu dobře známých značek by si společnost General Mills měla být schopna udržet současnou trajektorii ještě nějakou dobu.

British American Tobacco

Domácí zvířata nejsou jediným podnikem, který se v době krize dobře drží. Také akcie tabákových firem přežívají těžké časy, protože lidé stále kouří. A přestože se díky sekulárnímu trendu každoročně zvyšuje počet lidí, kteří přestávají kouřit, na celém světě stále zůstávají desítky milionů lidí, kteří tak činí. Společnost British American Tobacco (BTI) z toho těží především.

Akcie výrobce cigaret vzrostly v roce 2022 o 18 % a odrazily se o více než 30 % nad minima, na kterých se obchodovaly koncem prosince. Do značné míry to souvisí s vítězstvími, která získal na americkém trhu poté, co americká Komise pro mezinárodní obchod souhlasila s tím, že zahřívací tabákové zařízení IQOS společnosti Philip Morris International porušuje patenty společnosti British American a jeho dovoz byl zakázán.

Zdroj: Iqos

Elektronická cigareta Vuse společnosti British American již předstihla v podílu na trhu předchozího lídra, společnost Juul. Nyní, když Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zamítl žádost společnosti Juul o uvedení na trh, čímž fakticky zakázal prodej tohoto zařízení na pultech obchodů (ačkoli soud vydal dočasný zákaz tohoto rozhodnutí), může se stát, že tabákový gigant bude mít téměř celý trh pro sebe.

Přesto se potýká i s určitým rizikem. Úřad FDA chce například nařídit, aby se prodávaly pouze cigarety s velmi nízkým obsahem nikotinu, a chce zakázat i mentolové cigarety. Pokud budou oba tyto kroky schváleny, může to pro British American znamenat ztrátu.

To je však pravděpodobně záležitost nejméně několika let a mnoha soudních sporů, které budou následovat. Díky silné pozici v tabákovém průmyslu a vedoucímu – a možná brzy všeobjímajícímu – postavení v oblasti alternativních kuřáckých výrobků by však společnost British American měla i nadále růst. Její dividenda v současné době vynáší 8,2 % ročně, což by mělo investorům pomoci vyrovnat případné nárazy a propady, které ji na cestě potkají.