Block: investoři do této špičkové fintech společnosti se ptají, co mají dělat

Vedle akcií růstových technologických firem byly jedním z nejhůře postižených sektorů při nedávném propadu trhu fintech firmy. A pravděpodobně nejoblíbenější z nich, Block (SQ), byl obzvláště poražen, protože akcie tohoto inovátora digitálních plateb se letos propadly o více než 60 %.

Nyní je vhodná doba na zvážení, jaké případné změny v portfoliu je třeba provést. Podívejme se na investiční přednosti společnosti Block, které podle mého názoru činí z této akcie přesvědčivý nákup právě teď.

Výkonný oboustranný ekosystém

Na vysoké úrovni provozuje společnost Block dva hlavní segmenty. Prvním z nich je ekosystém prodejců, známý jako Square, který nabízí malým a středním podnikům řadu různých softwarových, hardwarových a finančních produktů, jako je přijímání plateb, nastavení věrnostních programů pro zákazníky a správa zásob. Tento segment vytvořil v prvním čtvrtletí roku 2022 hrubý zisk ve výši 661 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o 41 %.

Zdroj: Shutterstock

Pak je tu Cash App, oblíbená aplikace pro osobní finance, která má nyní 44 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Mnoho lidí zná Cash App jako nástroj pro posílání peněz přátelům, ale platforma nabízí i další služby, jako je přímý vklad, propojená debetní karta a nákup a prodej akcií a Bitcoinu (BTC 2,53 %). Cash App v prvním čtvrtletí vytvořila hrubý zisk 624 milionů dolarů, což je o 26 % více než ve stejném období loňského roku.

Ačkoli Square i Cash App jsou samy o sobě fantastickými fintech podniky, Block je výjimečný tím, jak oba segmenty spolupracují na posílení celé společnosti. Funkce známá jako Cash App Pay umožňuje uživatelům Cash App platit svými zůstatky přímo u obchodníků Square. A díky tomu, že Block získal společnost Afterpay, která se specializuje na nákup nyní a platbu později, mohou tuto inovativní možnost platby využívat jak obchodníci Square, tak uživatelé Cash App.

S tím, jak Block pokračuje v zavádění nových funkcí, které dále integrují jeho ekosystémy Square a Cash App, síťové efekty společnosti rostou. S větším počtem spotřebitelů v aplikaci Cash App se bude chtít větší počet malých podniků zaregistrovat jako obchodníci na Square, protože okamžitě získají desítky milionů potenciálních zákazníků. A čím více maloobchodníků bude přijímat platby z Cash App, tím atraktivnější bude mít účet Cash App. Tato situace dává společnosti Block silnou konkurenční výhodu.

Zdroj: Getty Images

Obrovská příležitost k růstu

Společnost Block zaznamenala v posledních letech obrovský růst, ale její budoucnost je stále velmi slibná. Jak jsem uvedl výše, jak Square, tak Cash App již poskytují řadu služeb. S tím, jak bude firma pokračovat v zavádění nových funkcí, se však její zákaznická základna stane ještě lepčí, protože se zvýší příjmy.

Kromě toho může společnost proniknout na mezinárodní trhy. V současné době působí společnost Block v USA, Kanadě, Japonsku, Austrálii, Velké Británii, Irsku, Francii a Španělsku. Přesto v prvním čtvrtletí roku 2022 představovaly Spojené státy 94 % celkových tržeb. Stále tedy existuje obrovská příležitost k expanzi na zahraničních trzích.

Block vlastní a provozuje i další méně známé podniky. Tidal je platforma pro streamování hudby podobná Apple Music nebo Spotify, která se však zaměřuje na prohloubení vazeb mezi hudebníky a fanoušky. Podobně jako Square a Cash App si Tidal klade za cíl přinést ekonomické posílení těm, kteří byli tradičně ignorováni většími společnostmi.

Dále se Block zaměřuje na podporu používání Bitcoinu, jehož je výkonný ředitel Jack Dorsey velkým zastáncem. V rámci TBD je cílem vyvinout decentralizovanou burzu pro nákup a prodej Bitcoinů bez potřeby centralizovaného poskytovatele služeb. A se Spiral chce Dorsey, aby vývojáři našli způsoby, jak integrovat Lightning Network s kryptopeněženkami a aplikacemi.

Zdroj: Block

Společnost Block je zakořeněná ve světě digitálních plateb a Bitcoinu, takže má před sebou spoustu příležitostí k expanzi, protože svět se posouvá směrem k bezhotovostním transakcím a kryptografie se stává mainstreamem.

Aktuální ocenění

Kvalitativní charakteristiky společnosti mohou být vynikající, ale pokud cena není správná, měli by investoři postupovat opatrně. Vzhledem k nedávnému propadu ceny společnosti Block se však akcie v současné době prodávají za poměr ceny k prodejní ceně těsně pod dvěma, což je téměř nejlevnější ocenění této akcie vůbec.

Správně bychom si měli položit otázku, proč je cena akcií společnosti Block tak vzdálená od jejího základního výkonu. Vzhledem k záměru Federálního rezervního systému v letošním roce agresivně zvýšit úrokové sazby ve snaze omezit inflaci, která je na 40letém maximu, je hrozba hrozící recese reálná. A investoři vyprodávají drahé, rychle rostoucí akcie ve prospěch konzervativnějších investic. Bohužel mezi nimi byly i akcie společnosti Block.

Pro dlouhodobé investory je to však vzácná příležitost.