FBI přidává ‚Cryptoqueen‘ na seznam deseti nejhledanějších uprchlíků

FBI ve čtvrtek zařadila Dr. Ruju Ignatovou, samozvanou „Cryptoqueen“, na seznam deseti nejhledanějších uprchlíků a nabízí odměnu 100 000 dolarů za informace vedoucí k jejímu zatčení.

Ignatova, zakladatelka kryptoměny OneCoin, která byla spuštěna v roce 2014, údajně během tří let podvedla investory o více než 4 miliardy dolarů a poté zmizela. Europol ji minulý měsíc zařadil na seznam nejhledanějších osob v Evropě.

Vyšetřovatelé tvrdí, že projekt se sídlem v Bulharsku neměl žádný blockchain zajišťující transakce a mince byly v podstatě raženy ze vzduchu. Bitcoin je naproti tomu zabezpečen globální sítí těžařů, kteří udržují veřejnou účetní knihu neboli blockchain.

Jižní okres New York uspořádal ve čtvrtek ráno tiskovou konferenci, na které oznámil zařazení Ignatova na seznam nejčastěji hledaných osob.

Mike Driscoll, zástupce ředitele FBI pověřený vedením newyorské pobočky, uvedl, že si je „jistý“, že ji nakonec najdou. a Damian Williams, americký státní zástupce pro jižní okres New York, označil Ignatovovou za „mezinárodního uprchlíka, který údajně řídil celosvětový podvod“.

Zdroj: Getty Images

Williams rovněž poznamenal, že Ignatovová nyní „sedí na seznamu deseti nejhledanějších osobností vedle vůdců kartelů, vrahů a teroristů“.

Ignatovová je v trestním řízení již nejméně půl desetiletí. V říjnu 2017 byla obviněna velkou federální porotou a Jižní okres New York na ni následně vydal zatykač.

V únoru 2018 bylo vydáno rozšiřující obvinění, v němž byla Ignatova obviněna vždy z jednoho případu spiknutí za účelem spáchání podvodu s cennými papíry, spiknutí za účelem praní špinavých peněz, spiknutí za účelem podvodu s cennými papíry a podvodu s cennými papíry. Za každý z bodů obžaloby hrozí trest až 20 let.

Pokud jde o místo pobytu Ignatovové, FBI v tiskové zprávě uvedla, že zakladatelka společnosti OneCoin odcestovala 25. října 2017 z Bulharska do Řecka, i když odtud mohla pokračovat dál.

„Mohla cestovat na německý pas do Spojených arabských emirátů, Bulharska, Německa, Ruska, Řecka a/nebo východní Evropy,“ uvedla FBI.

Ignatovův bratr Konstantin, který rovněž působil ve vedoucí funkci ve společnosti OneCoin, byl zatčen v roce 2019 a následně se v témže roce přiznal k několika trestným činům.

Zdroj: Getty Images

Vyšetřovatelé popisují rozsáhlý podvod jako podobný mezinárodní pyramidové hře. Ignatova údajně poskytovala nepravdivá prohlášení, aby získala investice. Oběti pak posílaly hotovost na účty OneCoin, aby si mince koupily.

V roce 2019 tehdejší zástupce vrchního ředitele FBI William Sweeney Jr. uvedl, že OneCoin „nenabízel investorům žádnou metodu, jak vysledovat jejich peníze, a nebylo možné je použít k nákupu čehokoli. Ve skutečnosti jediní, kdo měli z jeho existence prospěch, byli jeho zakladatelé a spolupachatelé“.

Na vrcholu popularity OneCoinu v roce 2016 vystoupila Ignatovová na pódiu v anglické Wembley Areně v plesových šatech, aby propagovala minci, která podle ní zastíní bitcoin. Ignatova byla také známá pořádáním opulentních večírků ve městech po celém světě.