Nejlepší akcie, do kterých můžete právě teď investovat 10 000 dolarů

První polovina roku 2022 by měla být pro investory dokonalou připomínkou toho, že akciové trhy skutečně klesají, a to někdy docela dramaticky. Investoři do technologických akcií si obzvláště dobře uvědomují, jak rychlý obrat může nastat.

Za posledních 30 let růstový index Nasdaq 100 snadno překonal zisky stabilnějších indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500. Tento index, který je tvořen 100 největšími nefinančními akciemi na burze Nasdaq a který se silně přiklání k technologickému průmyslu, dosáhl za posledních třicet let výnosu 4 000 % oproti téměř 900% zisku svých sourozenců.

Dokonce i v kratších časových obdobích dosahoval index Nasdaq 100 výkonnosti, která překonávala ostatní indexy. Přesto od listopadu loňského roku až do současnosti index ztratil téměř dvakrát tolik než Dow nebo S&P 500 a nachází se hluboko v medvědím trhu.

Zdroj: Getty Images

Ale to, že je tento sektor na dně, neznamená, že byste se měli vyhýbat technologickým akciím. Právě díky prudké korekci se nyní nabízejí skvělé obchody. Pokud máte v hotovosti připraveno 10 000 dolarů, které nebudete potřebovat na účty nebo na pokrytí mimořádných událostí, je to více než dost na to, abyste investovali do následující dvojice akcií, které můžete právě teď koupit.

C3.ai

Společnost C3.ai (AI) využívá obrovský růst trhu s umělou inteligencí (AI) a nabízí řešení pro podniky v oblasti zabezpečení dat a sítí, zapojení zákazníků, odhalování podvodů a dodavatelských řetězců, která lze přizpůsobit individuálním potřebám zákazníka.

Analytici vidí, že trh s umělou inteligencí se do roku 2030 rozroste na obrovskou příležitost v hodnotě 1,6 bilionu dolarů, a přestože mají tendenci jednoduše kreslit rovné čáry nahoru a doprava, tato prognóza má určitý smysl a společnost C3.ai ji může využít.

Specialista na umělou inteligenci se řadí mezi své největší zákazníky v energetickém průmyslu a navázal spolupráci s gigantem Baker Hughes, který poskytuje služby v oblasti těžby ropy a plynu, aby mohl prodávat své technologie v této oblasti pod společnou značkou. A přestože mnoho jejích zákazníků byly podniky podnikové třídy, útlum způsobený pandemií ukázal společnosti C3.ai, že musí více rozšířit svůj záběr, a od té doby přizpůsobila svou technologii podnikům všech velikostí.

Zdroj: C3

Tržby nadále rostou nad očekávání a společnost C3.ai zaznamenala ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, které skončilo 30. dubna, 38% nárůst. To následuje po 42% nárůstu v předchozím čtvrtletí, takže společnost neztrácí dynamiku a ve skutečnosti expanduje na nové trhy včetně obrany, zpravodajských služeb, veřejných služeb, zemědělství, chemického průmyslu, letectví a výroby.

To by mělo pomoci zmírnit obavy z koncentrace zákazníků a vzhledem k poklesu akcií o 41 % v roce 2022 a téměř tříčtvrtinovému poklesu oproti 52týdennímu maximu může být C3.ai jednou z nejlepších akcií, které se mohou na trendu umělé inteligence podílet.

AT&T

Nad akciemi AT&T (T) se dlouho vznášel pesimistický pocit poté, co společnost oznámila, že se chystá oddělit svou divizi Warner Media a snížit lukrativní dividendu na polovinu. Zkušení investoři však znali pravdu: AT&T se zbaví albatrosu zábavní divize, který jí visel na krku od doby, kdy ji koupila, a bude moci splatit velký dluh, který si kvůli tomu vzala.

Ačkoli by dividenda byla nižší, její výnos by stále patřil k nejvyšším u jiných podobně velkých společností. V současné době totiž dosahuje výnosu 5,4 %, což je mnohem více než 1,6% výnos indexu S&P 500 a 1,9% výnos indexu Dow Jones Industrial Average.

Zdroj: Reuters

Společnost AT&T se nyní může zaměřit na investice do provozu sítě a zavádění 5G, které se má stát významným katalyzátorem komunikací.

Očekává se také, že sítě 5G budou mít v blízké budoucnosti velkou hodnotu, přibližně 31 bilionů dolarů do roku 2030, pokud se předpovědi analytiků potvrdí. Předpokládá se, že operátoři, jako je AT&T, získají z této hodnoty přibližně 3,7 bilionu dolarů, protože spotřebitelé budou prostřednictvím těchto sítí více utrácet za rozšířené video, rozšířenou a virtuální realitu a digitální hry.

Telekomunikační společnost vynakládá miliardy dolarů na modernizaci své bezdrátové infrastruktury a spotřeba dat je místem, kde dosahuje největších ziskových marží. Vzhledem k tomu, že společnost získává desítky tisíc nových zákazníků, představují její akcie dobrou sázku na budoucí růst.