Ve druhém červencovém obchodním dni dolar míří dolů, obavy z růstu pokračují

Měny citlivé na obchodování se nacházeli v blízkosti mnohaletých minim a euro bylo pod tlakem, protože investoři hledali bezpečí kvůli obavám ze zpomalování globálního růstu.

Páteční údaje ukázaly, že inflace v eurozóně prudce vzrostla na další rekord, což přispělo k tomu, že Evropská centrální banka tento měsíc zvýší úrokové sazby.

Zatímco euro v pondělí stagnovalo na úrovni 1,0426 USD, pohybovalo se jen těsně nad květnovým pětiletým minimem 1,0349 USD, což zdůrazňuje, že trh dává přednost dolaru, protože výhled je zamračený.

Australský a novozélandský dolar se v pátek dostaly na dvouletá minima a během asijské seance nebyly daleko od těchto úrovní, přičemž australský dolar klesl o 0,1 % na 0,6809 USD poté, co v pátek klesl až na 0,6764 USD. Kurz kiwi se držel na úrovni 0,6203 USD.

Před svátkem Dne nezávislosti ve Spojených státech bude obchodování pravděpodobně odlehčené.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Index amerického dolaru se nacházel na úrovni 105,120, tedy nedaleko pod dvacetiletým maximem z minulého měsíce, které dosáhlo 105,790. Velmi sledovaná prognóza HDP Atlantského federálního rezervního systému se pro druhé čtvrtletí posunula na anualizovanou hodnotu minus 2,1 %, což znamená, že země se již technicky nachází v recesi.

„Aussie a další komoditní měny a dokonce i euro a šterlink pravděpodobně do konce týdne ještě poklesnou, vzhledem k tomu, že trhy jsou v současné době superzaměřené na riziko prudkého zpomalení globální ekonomiky,“ uvedla Carol Kongová, měnová stratégka Commonwealth Bank of Australia v Sydney.

Sterling se v pátek dostal na dvoutýdenní minimum 1,1976 USD a naposledy nakoupil za 1,2090 USD.

Tento týden nás čeká úterní zasedání australské centrální banky a investoři také čekají na středeční zveřejnění zápisu ze zasedání Federálního rezervního systému z minulého měsíce a páteční údaje o zaměstnanosti v USA.

Trhy počítají se zvýšením australských úrokových sazeb o 40 bazických bodů, takže pokud dojde ke zvýšení sazeb v tomto nebo podobném rozsahu, australská měna možná nezaznamená výraznější impuls.

AUD/USD – Zdroj: Autochartist

Zápis z červnového zasedání Fedu ve středu bude téměř jistě znít jestřábím tónem, vzhledem k tomu, že výbor se rozhodl zvýšit sazby o 75 bazických bodů.

Trh počítá s přibližně 85% pravděpodobností dalšího zvýšení sazeb o 75 bazických bodů tento měsíc a se sazbami na úrovni 3,25 % až 3,5 % do konce roku – před snížením v roce 2023.

Vůči asijským měnám si dolar udržel páteční zisky, které ho vynesly na nejsilnější úrovně za poslední roky vůči thajskému bahtu, indonéské rupii a singapurskému dolaru.

Podobně se dolar držel pevně vůči japonskému jenu a naposledy se obchodoval na 135,24 za dolar.

Čínský jüan byl jedním z vybočujících měnových párů, který se plíživě zvýšil na 6,6915 za dolar. Čína se dostává z výluky a její akciové trhy přitahují kapitálové toky. Zdá se, že ji investoři považují za útočiště před riziky stagflace na Západě.