Argentinské peso se propadá po otřesech na ministerstvu hospodářství

Argentinské peso se na černém trhu propadlo o 11 % poté, co o víkendu náhle skončil ministr hospodářství a byl nahrazen ekonomkou, která má blíže ke krajně levicovému křídlu vládnoucí peronistické koalice. Kontrolovaný oficiální kurz se mírně snížil.

Jihoamerická země má velmi rozdílné směnné kurzy kvůli přísným měnovým kontrolám, které omezují nákupy v dolarech na pouhých 200 dolarů měsíčně, což nutí lidi přecházet na paralelní a neformální trhy.

Místní měna v oficiálním kurzu oslabila o 0,5 % na zhruba 126 za dolar, což odpovídá normálu, zatímco peso na černém trhu se propadlo na 280 za dolar, než se vyhrabalo zpět na 268, což je zhruba 113 % od oficiálního kurzu.

Zdroj: Getty Images

Argentinský prezident Alberto Fernández v neděli pozdě večer jmenoval Silvinu Batakisovou novou ministryní hospodářství poté, co v souvislosti s rostoucí hospodářskou krizí a napětím ve vládě šokovaně odstoupil dlouholetý ministr Martin Guzman.

Odchod Guzmana, architekta dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v hodnotě 44 miliard dolarů uzavřené v letošním roce, vynesl na povrch rozkoly ve vládě a oslabil již tak oslabenou prezidentku Fernandezovou před volbami v příštím roce.

Měnové kontroly zavedené od roku 2019 udržují oficiální kurz pesa na pomalu slábnoucí dráze, ale vzhledem k vířící hospodářské krizi, vysoké inflaci a obavám z dluhů se rozdíl oproti populárním paralelním trhům stále zvětšuje.

Investoři se obávají posunu směrem k heterodoxní neboli neortodoxní hospodářské politice. Guzmán byl považován za osobu s umírněnějším vlivem, zatímco Batakiová se více přiklání k tvrdšímu levicovému křídlu vládnoucí peronistické koalice, které chce více výdajů na zmírnění vysoké míry chudoby.