Rihanna se stala nejmladší samostatně výdělečnou miliardářkou v Americe

Nejmladší samostatně výdělečná miliardářka v USA nevyrůstala ve výškové budově na Manhattanu ani v Hollywood Hills. Místo toho Rihanna své jmění nashromáždila díky vlastní hudbě a podnikatelským aktivitám.

Nedávno se 34letá zpěvačka a generální ředitelka značky Fenty Beauty dostala potřetí za sebou na výroční seznam nejbohatších žen Ameriky, který sestavuje časopis Forbes. Celkově se umístila na 21. místě a je jedinou miliardářkou mladší 40 let. Část Rihannina čistého jmění ve výši 1,4 miliardy dolarů pochází z její úspěšné hudební kariéry. Většinu však tvoří její tři maloobchodní společnosti: Fenty Beauty, Fenty Skin a Savage X Fenty.

V březnu agentura Bloomberg informovala, že společnost Savage X Fenty lingerie pracuje s poradci na IPO, které by mohlo být potenciálně oceněno na 3 miliardy dolarů. Rihanna vlastní 30 % této společnosti. Vlastní také polovinu společnosti Fenty Beauty, která v roce 2020 dosáhla tržeb ve výši 550 milionů dolarů. Druhou polovinu společnosti vlastní francouzský konglomerát luxusní módy LVMH.

Čísla jsou působivá, ale Rihanna uvedla, že se nesoustředí na ocenění a ocenění. V roce 2019 řekla časopisu The New York Times T Magazine, že vzhledem k tomu, že nikdy neplánovala vydělat jmění, dosažení finančních milníků mě „nezastaví v práci“.

Zdroj: Reuters

Devítinásobná držitelka ceny Grammy také uvedla, že chce tyto peníze stejně rozdávat na důležité věci. „Moje peníze nejsou pro mě, vždycky je to myšlenka na to, že mohu pomoci někomu jinému,“ řekla. „Svět vás může opravdu přesvědčit, že prioritou jsou špatné věci, a díky tomu vám opravdu chybí podstata života, to, co znamená být naživu.“

V roce 2012 Rihanna založila dobročinný fond Clara Lionel Foundation (CLF). Jeho cílem je „podporovat a financovat průkopnické iniciativy v oblasti vzdělávání a odolnosti vůči klimatickým změnám“, uvádí se na jeho internetových stránkách.

Jedna z prvních iniciativ, která byla spuštěna rok po založení nadace, vynesla 60 milionů dolarů pro ženy a děti postižené HIV/AIDS díky prodeji zpěvaččiny řady rtěnek od společnosti MAC Cosmetics. A v lednu se CLF spojila s iniciativou #SmartSmall spoluzakladatele Twitteru Jacka Dorseyho a věnovala dohromady 15 milionů dolarů 18 různým skupinám zabývajícím se klimatickou spravedlností.

Tyto peníze jsou určeny organizacím „zaměřeným a vedeným ženami, mládeží, černochy, domorodci, barevnými a LGBTQIA+ komunitami“ v USA a Karibiku, uvádí se na webových stránkách CLF.

Zdroj: Bloomberg

„Ve fondu [CLF] vycházíme z toho, že klimatické katastrofy, které jsou stále častější a intenzivnější, nemají stejný dopad na všechny komunity, přičemž barevné komunity a ostrovní národy čelí největšímu náporu klimatických změn,“ uvedla Rihanna v lednovém prohlášení.

Další nejmladší miliardářkou v žebříčku časopisu Forbes je 41letá Kim Kardashian, jejíž majetek činí 1,8 miliardy dolarů. Kardashianová a její sestra Kylie Jennerová – která je ve svých 24 letech s majetkem 600 milionů dolarů nejmladší nebilionářkou na seznamu – rovněž zaznamenaly úspěch v zábavním průmyslu i v maloobchodě, včetně svých kosmetických řad.