Akcie společnosti Etsy se propadly – je na čase koupit akcie v propadu?

Společnost Etsy (ETSY), stejně jako mnoho dalších podniků, které byly podpořeny pandemií, čelí obtížným meziročním srovnáním v souvislosti se zpomalením růstu při obnově ekonomiky. Když k tomu připočteme rostoucí úrokové sazby a další makroekonomické překážky, investoři zcela zanevřeli na rychle rostoucí technologické společnosti. Je zřejmé, že růst přesahující 100 % nemůže trvat věčně, ale to neznamená, že je čas tyto firmy zcela odepsat.

Vzhledem k tomu, že akcie Etsy klesly v roce 2022 o neuvěřitelných 64 %, je nyní skvělá příležitost si nějaké akcie pořídit. Podívejme se na to blíže.

Etsy provozuje diferencované tržiště

Zatímco před rokem 2020 zaznamenávala společnost Etsy fantastický růst, pandemie její vyhlídky zcela posílila. Stále více spotřebitelů se obracelo na internetový trh, protože fyzické nakupování čelilo velkým omezením, kdy zákazníci hledali nejen masky na obličej, ale i další zboží, jako například pekárny chleba, protože využívali zvýšeného množství volného času. Flexibilita Etsy se projevila naplno, což způsobilo, že počínaje druhým čtvrtletím roku 2020 vyskočily tržby o více než 125 % ve čtyřech po sobě jdoucích čtvrtletích.

Zdroj: Reuters

V prvním čtvrtletí roku 2022 však prodeje meziročně vzrostly pouze o 5 %. A to je jeden z důvodů, proč se akcie prodaly. Nelze se však divit, že s uvolněním pandemických omezení a opětovným nárůstem mobility spotřebitelů bude Etsy čelit krátkodobým překážkám.

Investoři musí udělat krok zpět a zaměřit se na základní principy podnikání společnosti Etsy. Pro začátek, společnost s každým dalším čtvrtletím přidává více uživatelů. K 31. březnu bylo na platformě 95,1 milionu aktivních kupujících a 7,7 milionu aktivních prodejců, což je o 4,9 %, resp. 62,8 % více než v předchozím roce. Hrubý prodej zboží (GMS), což je celková hodnota transakcí na webu v daném období, dosáhl během čtvrtletí 3,3 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 3,5 %.

Důležitou součástí každé investiční teze je hodnota, kterou podnik poskytuje svým zákazníkům. A v případě Etsy je tato hodnota nápadně jasná. Společnost poskytuje kupujícím ručně vyráběné a jedinečné předměty. Průzkum společnosti z roku 2020 ukázal, že 88 % kupujících uvedlo, že Etsy prodává zboží, které nemohou najít nikde jinde.

Zdroj: Shutterstock

Z pohledu prodejců navíc Etsy umožňuje nejen bezproblémové a velmi snadné založení, ale i provozování online obchodu. Další služby, jako je vyhledávání, reklama, platby a doprava, jsou neocenitelné, zejména pro ty, kteří se chtějí věnovat vedlejšímu podnikání a malým podnikatelským záměrům.

Finanční situace společnosti Etsy je lepší než u většiny ostatních společností. V roce 2021 vykázala hrubá marže 71,9 % a provozní marže 20,0 %, což je v obou případech výrazný nárůst oproti situaci před několika lety. Vzhledem k tomu, že společnost Etsy sama nevyrábí produkty, nevlastní žádné zásoby ani neinvestuje do realizačních center, vyžaduje její současný provozní model minimální kapitálové výdaje. Proto volný peněžní tok v roce 2021 činil 623 milionů dolarů (bez akvizic).

Tržní příležitost pro Etsy je naprosto obrovská. Vedení společnosti opakovaně zdůrazňuje, že v sedmi hlavních zeměpisných oblastech společnosti, mezi něž patří USA, Velká Británie, Kanada, Německo, Austrálie, Francie a Indie, činí potenciální GMS v příslušných kategoriích online maloobchodu zhruba 466 miliard USD. Na základě údajů z roku 2021 činí podíl společnosti Etsy na trhu pouhých 2,6 %. Při pohledu na nadcházející desetiletí je zde stále spousta růstového potenciálu, což znamená vyšší tržby, zisky a peněžní toky, což se promítne do vyšší ceny akcií.

Ocenění společnosti Etsy vypadá atraktivně

Navzdory nepřekvapivému zpomalení růstu ve srovnání s vrcholnými hodnotami dosaženými během pandemie zůstávají základy společnosti Etsy zdravé. A to je to, co by investoři měli před investičním rozhodnutím vyžadovat především. Další část zahrnuje pohled na ocenění společnosti.

Zdroj: Etsy

Poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Etsy je 26,5. Vzhledem k nedávnému poklesu akcií je toto ocenění mnohem nižší než před rokem a téměř nejnižší za posledních pět let. Dá se říci, že investoři již velkou část vyhlídek této společnosti odepsali.

Ale jako vynikající podnik, který vykazuje obrovský historický růst, má vynikající finanční výsledky díky svému provoznímu modelu, který je nenáročný na kapitál, a má před sebou ještě dlouhou expanzi, vypadá dnes Etsy jako solidní doplněk portfolia investorů.