Divoká jízda zpomaluje? 5 věcí, které se tento týden dozvíte o Bitcoinu

Bitcoin (BTC) začíná nový týden ještě ve svátečním režimu, protože finanční trhy ve Spojených státech mají na Den nezávislosti volno.

Největší kryptoměna, která uvízla pod stále více odrazující hranicí 20 000 dolarů, nadále pociťuje tlak makroprostředí, neboť se stále všudypřítomně hovoří o nižších úrovních.

Po klidném víkendu se hodlery ocitají zaseknuté v úzkém rozpětí, zatímco vyhlídka na průlom směrem vzhůru se zdá být stále obtížněji uvěřitelná.

Jeden z obchodníků a analytiků vyzdvihuje 4. červenec jako místo „divokého úprku směrem dolů“ pro krypto trhy, a tak se začíná odpočítávat, zda Bitcoin ustojí následky posledního zvýšení sazeb Federálního rezervního systému.

Zdroj: Getty Images

Co dalšího by mohl nadcházející týden přinést? Cointelegraph se podívá na potenciální faktory, které budou v následujících dnech hýbat trhem.

Bitcoin vyšel z víkendu bez úhony, ale klasické nástrahy obchodování mimo špičku zůstávají.

Spojené státy se k obchodním stolům vrátí až 5. července, což mezitím poskytuje dostatek příležitostí pro klasickou víkendovou cenovou akci.

Pokud jde o volatilitu, trh se zatím drží stranou – s výjimkou krátkého výkyvu na 18 800 USD krouží BTC/USD již několik dní v oblasti mezi 19 000 a 19 500 USD.

Dokonce ani týdenní závěr neposkytl žádnou skutečnou změnu trendu, jak ukázaly údaje Cointelegraph Markets Pro a TradingView, přičemž psychologicky významná hranice 20 000 dolarů zůstala neporušena.

„Zatímco pod minimem rozpětí můžeme očekávat pokles až k 18 000 USD,“ zopakoval populární obchodní účet Crypto Tony svým stoupencům na Twitteru v rámci čerstvé aktualizace ze 4. července:

Pokud jde o cíle směrem dolů, ostatní nadále sledovali oblast kolem 16 000 dolarů.

Vzhledem k absenci významného gapu u futures na bitcoin a plochým výsledkům na asijských trzích se mezitím obchodníci s krátkodobými cíli na ceně příliš nenadřeli.

Americký dolar se mezitím nadále držel poblíž dvacetiletých maxim poté, co se vrátil ze svého posledního ústupu vzdorující.

Americký dolarový index (DXY) se v době psaní tohoto článku nacházel nad úrovní 105 bodů.

Vzhledem k tomu, že Wall Street je kvůli Dni nezávislosti zavřená, mohou si americké akcie 4. července oddechnout.

Zdroj: Pexels

Pro jednoho populárního chartistu se však pozornost v současném prostředí zaměřuje na sílu akcií vůči zlatu (XAU).

Ve vlákně na Twitteru sledovatel zlata Patrick Karim konkrétně označil drahý kov jako ten, který se brzy dostane do historické zóny „odstřelení“ vůči indexu S&P 500 (SPX).

Po dosažení dna na konci roku 2021 se poměr zlata k indexu S&P v průběhu letošního roku zotavoval a nyní se chystá překročit hranici, která historicky vedla k následnému výraznému růstu.

„Zlato se blíží k „zóně odstřelu“ vůči americkým akciím. Předchozí vzlety rozpoutaly významné zisky pro stříbro a těžaře,“ komentuje Karim.

O situaci v americkém dolaru se nedá říci, že by byla stejná, neboť síla USD drží XAU/USD od března pevně na svém místě pod 2 000 USD.

Nicméně pro příznivce stříbra z toho vyplývá, že i mírný posun poměru XAU/SPX přinese významné výnosy.