Hodleři a velryby: Kdo bude v roce 2022 vlastnit nejvíce bitcoinů ze všech?

Jedním z hlavních rysů blockchainu bitcoinu je jeho transparentnost. Bitcoin umožňuje komukoli vidět každou transakci, která kdy byla v jeho síti provedena, a zkontrolovat zůstatek každé adresy. Díky této transparentnosti jsme schopni zjistit, kdo v roce 2022 vlastní nejvíce Bitcoinů (BTC).

Je důležité se podívat, kdo vlastní nejvíce BTC, protože nabídka této kryptoměny je omezena na 21 milionů mincí. V únoru Kim Grauer, ředitel výzkumu v blockchainové forenzní firmě Chainalysis, řekl serveru Cointelegraph, že se odhadem ztratilo 3,7 milionu BTC, což efektivně znehodnotilo nabídku kryptoměny v oběhu.

Odborníci odhadují, že s rostoucím přijetím bitcoinu bude poptávka po něm prudce stoupat. Vzhledem k tomu, že se odhaduje, že se ztratilo 3,7 milionu mincí a značná část je držena v řetězci prvními investory, může následovat nabídkový šok. Takový šok by se mohl projevit pouze v případě, že poptávka v budoucnu prudce vzroste.

Zdroj: Unsplash

Ti, kteří vlastní nejvíce bitcoinů, budou mít z takového šoku velký prospěch. Značná nabídka držená jedním subjektem je navíc považována za riziko, protože pokud tento subjekt nakonec prodá svůj válečný fond na trhu, mohlo by to vést k výraznému poklesu.

Kdo vlastní nejvíce bitcoinů?

Subjektem, o němž se všeobecně uznává, že drží nejvíce Bitcoinů, je tvůrce této kryptoměny Satoshi Nakamoto. Předpokládá se, že Nakamoto vlastní přibližně 1,1 milionu BTC, kterých se v průběhu let nikdy nedotkl, což vedlo k několika teoriím ohledně jejich identity a situace.

Na zjištění, kolik mincí Nakamoto skutečně má, bylo vynaloženo značné množství analýz. Poté, co Nakamoto uvedl BTC do života těžbou bloku genesis, vytěžil prostřednictvím svého tehdejšího hardwaru značné množství bloků, přičemž za každý blok náležela odměna 50 BTC.

Nakamoto vždy používal různé bitcoinové adresy a v roce 2010 zmizel. Není jasné, kolik bloků vytěžil, protože ostatní early adopters se do akce zapojili také poměrně brzy. Nižší odhady hovoří o tom, že Nakamoto disponuje přibližně 750 000 BTC.

Zatímco přesný Nakamotův majetek není zcela jasný, majetek veřejně obchodovaných společností, vlád, fondů a dalších transparentních organizací ano.

Zdroj: Getty Images

Podíly veřejných a soukromých společností

V průběhu času přidalo bitcoin do svých rozvah několik organizací. Nejvýznamnější z nich je společnost MicroStrategy zabývající se business intelligence, která po první investici do kryptoměny v srpnu 2020 nashromáždila 129 218 BTC.

Generální ředitel společnosti Michael Saylor zdvojnásobil strategii společnosti ohledně Bitcoinu v průběhu medvědího trhu a uvedl, že MicroStrategy plánuje držet BTC „přes nepřízeň osudu“. Na začátku roku 2021, pravděpodobně díky vlivu Saylora, investoval do Bitcoinu také výrobce elektromobilů Tesla, který riskoval 1,5 miliardy dolarů a koupil 43 200 BTC.

Podle Bitcoin Treasuries, webové stránky sledující Bitcoin v držení veřejně obchodovaných firem, mezi další společnosti, které mají Bitcoin ve své rozvaze, patří Core Scientific, BTC Miner Marathon Digital Holdings, fintech gigant Square, krypto burza Coinbase a krypto investiční firma Galaxy Digital.

Thomas Perfumo, vedoucí obchodních operací a strategie společnosti Kraken, hovořil s Cointelegraph ohledně držby kryptoměn společností:

„Všechny společnosti by měly mít k bitcoinu otevřený postoj, ale měly by zvážit, co představuje nejlepší zájmy jejich akcionářů. Ve společnosti Kraken držíme kryptoměny jako pokladní aktiva.“

Perfumo dodal, že společnost Kraken také nabízí zaměstnancům možnost brát si „takovou část platu v kryptoměnách, jakou by si přáli, prostřednictvím mzdového řešení, které nazýváme Sidemoon“. Dodal, že toto řešení využívá „značný počet“ zaměstnanců společnosti Kraken.

Odhaduje se, že veřejné společnosti mají celkem 268 271 BTC, což odpovídá více než 1,27 % celkové nabídky bitcoinů. V průběhu let však několik soukromých společností také odhalilo, že drží BTC.

Soukromými společnostmi s největším množstvím BTC jsou firma stojící za softwarem EOSIO Block.one, která drží 140 000 BTC, Tezos Foundation, která drží 17 500 BTC, a Stone Ridge Holdings Group s 10 000 BTC. Následuje MassMutual s 3 500 BTC.

Celkem mají soukromé společnosti údajně 202 068 BTC. V rozhovoru pro Cointelegraph Bill Barhydt, generální ředitel kryptoinvestiční společnosti Abra, poznamenal, že společnosti by měly investovat do BTC, ale rozhodnout se pro „správnou velikost“ svých pokladen. Barhydt k tomu dodal: „V současné době je na trhu více než 200 milionů dolarů:

„Společnosti s dlouhodobým časovým horizontem by měly zvážit vložení ještě větší části svých likvidních aktiv do bitcoinu a etherea.“
Generální ředitel odhalil Abra drží Bitcoin tím, že ji přirovnal ke společnostem, o nichž je známo, že investovaly do kryptoměny, včetně Tesla. Podle jeho slov, jak se účetní pravidla ve Spojených státech „opravují a modernizují, bude ještě snazší replikovat“ to, co dělají společnosti, jako jsou tyto.

Zdroj: Shutterstock

Země, které vlastní nejvíce bitcoinů

Bitcoin drží také několik zemí. Většina z nich se k této vlajkové kryptoměně dostala tak, že ji zabavila, ale tyto podíly jsou často rychle prodány v aukcích soukromým investorům.

Nejvíce Bitcoinů drží Salvador, který má ve své pokladně 2 301 BTC. Země přijala tuto kryptoměnu jako zákonné platidlo v září 2021 a mnohokrát do ní investovala. Plánuje vytvoření Bitcoin City, které bude využívat energii ze sopky.

V dubnu 2022 bylo oznámeno, že Finsko drží 1 981 BTC zabavených při vyšetřování trestné činnosti a později v průběhu roku plánuje tyto prostředky vydražit. V době psaní tohoto článku se neobjevila žádná zpráva, která by naznačovala, že prostředky byly vydraženy.

Ukrajinští státní zaměstnanci poskytli prostřednictvím Opendatabotu údaje, podle kterých k 5. dubnu 2021 vlastnili celkem 46 351 BTC. Tato prohlášení přišla jako požadavky na zveřejnění majetku uložené veřejným činitelům, což znamená, že se jedná o majetek jednotlivců, nikoliv samotné vlády.

Podobně členové gruzínského parlamentu údajně společně vlastní 66 BTC, ačkoli tyto prostředky patří soukromým osobám, a nikoli vládě.