10% skok akcií Tesly byl divoký, ale ne nepřiměřený. Co čekat do budoucna?

Den 21. červenec byl pro společnost Tesla (NASDAQ:TSLA) bohatý na události, protože obchodníci během jediného dne zvýšili hodnotu akcií TSLA o přibližně 10 %. Je na každém investorovi, aby rozhodl, zda akcie dokáží v následujících týdnech pokračovat v růstu. Přesto finanční a provozní výsledky společnosti Tesla za druhé čtvrtletí roku 2022 rozhodně vytvářejí optimistický obrázek.

Někdy může být generální ředitel tak dynamický a/nebo kontroverzní, že investoři zapomenou věnovat pozornost samotné společnosti. To může být případ společnosti Tesla, protože generální ředitel Elon Musk je jistě hromosvodem se silnými názory.

Možná jste Muska slyšeli vyjadřovat se ke kryptoměnám nebo diskutovat o tom, zda se blíží recese. Zdá se, že má vždycky co říct. Investovat do společnosti Tesla však znamená především vlastnit podíl v podniku vyrábějícím elektromobily. Jak se ukazuje, tomuto podnikání se daří docela dobře a existují údaje, které to dokazují.

Zdroj: Shutterstock

Obrovský den pro akcie TSLA

Takže, tady je výsledek. Poté, co společnost Tesla zveřejnila své výsledky za 2. čtvrtletí roku 2022, vyhnali obchodníci akcie TSLA ze 742 na 815 dolarů. To je téměř 10% zisk během jediné obchodní seance.

Někteří lidé by se mohli pozastavit nad myšlenkou nákupu akcie po tak rychlém nárůstu. Mohou se ptát, zda to bylo čistě na základě humbuku a šílenství. Skeptici si však na příliš vysokou cenu akcií Tesly stěžují již několik let. S největší pravděpodobností přišli o masivní zisky, protože akcie stále kráčely vzhůru.

Upřímně řečeno, v případě společnosti Tesla asi nemá smysl mluvit o poměru ceny k zisku (P/E) a dalších staronových oceňovacích ukazatelích. Jedná se o růstovou společnost jako žádnou jinou, takže investoři musí při hodnocení společnosti Tesla uvažovat jinak.

Jak se říká, s daty se nedá polemizovat. Pokud Tesla jako firma stále roste, pak skeptici nemají opravdu na čem stavět. Co nám tedy údaje říkají?

Nejpůsobivější čtvrtletí za poslední roky

Začněme předkrmem v podobě výsledků nejvyšší řady. Ve druhém čtvrtletí roku 2022 dosáhla Tesla tržeb ve výši 16,9 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 42 %. Tento výsledek mírně překonal konsensuální odhad Wall Street, který činil 16,5 miliardy dolarů. To zní, jako by Tesla jela na plné obrátky, že?

Zdroj: Unsplash

Když přejdeme k výsledku hospodaření, zředěný zisk společnosti Tesla měřený podle GAAP na akcii dosáhl ve druhém čtvrtletí roku 2022 celkem 1,95 USD. Analytici přitom očekávali pouze 1,81 USD na akcii, takže to je pro Teslu překonání.

Tyto výsledky jsou vynikající, když vezmeme v úvahu překážky, kterým Tesla v letošním roce čelila, jako jsou omezení v dodavatelském řetězci a šíření Covid-19 v Číně, kde má Tesla slavnou „giga-továrnu“. S ohledem na všechny tyto skutečnosti označil analytik společnosti CFRA Garrett Nelson 2. čtvrtletí roku 2022 za „možná nejpůsobivější čtvrtletí společnosti Tesla za poslední roky vzhledem k náročným výzvám, kterým čelila“.

Co můžete udělat nyní

Nyní musí Tesla prokázat, že si toto tempo růstu dokáže udržet. To se snáze řekne, než udělá, ale Tesla není obyčejný výrobce elektromobilů.

Ať už Teslu čeká cokoli, můžete se spolehnout, že to bude rychlé a vzrušující. Co se týče akcií TSLA, někdy budou dělat rychlé pohyby, ale výsledky společnosti mluví samy za sebe – a ty říkají, že se do Tesly vyplatí investovat dlouhodobě.