Akcie Microsoftu jsou stále dlouhodobým tahounem. Jak toho využít?

Analytik Citi právě udělil společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT) vysoké hodnocení a cílovou cenu, která naznačuje růst akcií MSFT. Společnost Microsoft navíc představuje zajímavé novinky a funkce. Patří mezi ně cloudové nabídky pro státní správu a Viva Engage pro Teams.

Vzhledem k obavám z recese se někteří investoři mohou poohlížet široko daleko po akciích, které nabízejí hodnotu a důvěru. Přesto existuje stará osvědčená metoda, která je ve skutečnosti důkladně moderní a měla by investorům dobře posloužit během vzestupů a pádů ekonomiky.

Není třeba říkat, že Microsoft je „zpátky“, protože tento technologický gigant nikdy nezmizel. Společnost Microsoft, která byla vždy zvěstovatelem špičkového softwaru, opět dokazuje svou pozici jedinečnými produkty a dokonce i potenciálně převratným cloudovým řešením pro veřejný sektor.

Zdroj: Getty Images

Co se děje s akciemi MSFT?

Jistě, akcie MSFT od začátku roku klesly, ale to není u technologických akcií v roce 2022 nic neobvyklého. Akcie se ve skutečnosti drží poměrně dobře a při současné ceně akcií mají skvělou hodnotu.

Poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Microsoft za posledních 12 měsíců ve výši 27,65x totiž naznačuje, že cena akcií je odůvodněná zisky společnosti Microsoft. Investoři, kteří se zaměřují na příjmy, by si navíc měli všimnout, že společnost Microsoft vyplácí budoucí roční dividendový výnos ve výši 0,95 %.

Pokud se vám podaří chytit akcie MSFT pod 300 USD, považujte se za šťastlivce. Analytik společnosti Citi Tyler Radke právě stanovil cílovou cenu akcií na 330 USD a zároveň označil akcie Microsoftu za „dobré místo, kam se schovat“ v době recese.

To však neznamená, že investoři Microsoftu neutrpí žádné ztráty během plné hospodářské recese. Ve srovnání s ostatními investory by však mohli dosáhnout lepších výsledků. Koneckonců, podle Radkeho nabízí Microsoft „přesvědčivé relativní ocenění, odolnost obchodního modelu a nadprůměrný růst tržeb“ ve srovnání s indexem S&P 500.

Zdroj: Shutterstock

Mimochodem, analytik Citi dal akciím MSFT také rating „koupit“. Obzvláště optimisticky hodnotí vyhlídky růstu cloudové výpočetní platformy Azure společnosti Microsoft.

Azure je však jen jedním z široké škály funkčně bohatých produktů společnosti Microsoft. Společnost například slaví roční výročí vysoce zabezpečeného operačního systému Windows 365. Ten zahrnuje funkci Autopatch, která automatizuje aktualizace systému Windows s cílem zvýšit bezpečnost.

Microsoft má také komunikační/telekonferenční program Teams. Společnost plánuje přidat do Teams nový portál s názvem Viva Engage. Viva Engage údajně umožní spolupracovníkům využívajícím Teams sdílet videopříběhy, které dokumentují jejich činnost.

Asi nejvýznamnější je však nová nabídka společnosti Microsoft, která bude určena pro cloudové potřeby státní správy a dalších subjektů veřejného sektoru.

Jmenuje se Microsoft Cloud for Sovereignty a společnost ji právě oznámila v příspěvku na blogu. Tento produkt má zákazníkům z veřejného sektoru pomoci „vytvářet a digitálně transformovat pracovní zátěže v cloudu Microsoft a zároveň splnit jejich požadavky na dodržování předpisů, zabezpečení a zásad“.

Mezi funkce Microsoft Cloud for Sovereignty patří Sovereign Landing Zone, která může zákazníkovi pomoci zjednodušit a zefektivnit pracovní postup nasazení, a Double Key Encryption, která umožňuje uživatelům v Microsoft 365 klasifikovat e-mailové zprávy a dokumenty jako „citlivé“.

Jak je vidět, Microsoft je neúnavným inovátorem s řadou jedinečných produktů a funkcí. V oblasti cloudu i jinde Microsoft pokračuje ve vývoji nejlepších produktů ve své třídě pro jednotlivce, firmy a dokonce i vlády.

Cílová cena 330 dolarů je tedy skutečně docela realistická a možná je vlastně až příliš skromná. Nelze popřít, že ekonomické podmínky se budou v průběhu času měnit. Společnost Microsoft však bouře ustojí a bude akcionářům neustále prokazovat svou mimořádnou hodnotu.