Bitva mezi kryptoměnovými býky a medvědy ukazuje naději do budoucna

Bitcoin se v červnu obchodoval pod úrovní svých těžebních nákladů, DeFi zaznamenaly 33% pokles TVL a týdenní opce na BTC dosáhly v polovině měsíce nejvyšší hodnoty v historii.

V oblasti blockchainu jsou navzdory vnímanému poklesu trhu některé oblasti silné. Sazby financování věčných futures na bitcoin (BTC) a ether (ETH) se na hlavních burzách obrátily zpět do kladných hodnot, což ukazuje na býčí náladu mezi obchodníky s deriváty. Kromě toho se Bitcoin začal obchodovat pod svou nákladovou základnou, která označovala předchozí oblasti dna trhu. Naopak v červnu zaznamenaly decentralizované finance (DeFi) 33% pokles celkové uzamčené hodnoty a kryptoakcie poskytly průměrný meziměsíční výnos -42,7 %.

V různých oblastech trhu probíhá souboj mezi býčími a medvědími náladami. S cílem pomoci obchodníkům s kryptoměnami manévrovat na tomto bitevním poli společnost Cointelegraph Research nedávno spustila měsíční „Investor Insights Report“. V této zprávě výzkumný tým rozebírá hlavní události, které v uplynulém měsíci ovlivnily trh, a nejkritičtější údaje napříč různými sektory odvětví. Výzkumníci poskytují odborné analýzy a postřehy, které mohou být přínosem pro seriózní účastníky blockchainového trhu.

Zdroj: Gettyimages

Deriváty mohou být klíčovým ukazatelem měnících se nálad

Před červnem panoval na trhu silný medvědí sentiment. Jedním z ukazatelů medvědího a býčího sentimentu je sklon volatility trhu. Čím větší je rozpětí šikmosti, tím větší je volatilita, zatímco užší rozpětí naznačuje menší volatilitu – což znamená větší důvěru v trh. Dne 18. června dosáhl skew 25 delta opcí na bitcoiny vrcholu 36 %, což je vůbec nejvyšší zaznamenaná hodnota. Od té doby se vrátil určitý optimismus a skew klesl na 17 %. To signalizuje silnou víru, že se trh s kryptoměnami v příštích několika měsících odrazí ode dna.

Prémie na dlouhých kupních smlouvách na bitcoin a ether naznačují, že obchodníci jsou ohledně konce roku optimističtí. Otázky solventnosti a riziko nákazy jsou však na trhu i v myslích investorů a regulačních orgánů stále přítomny.

Na bočních trzích mohou obchodníci využít strangles k dosažení výnosů, pokud Bitcoin zůstane v rozmezí. Strangles zahrnují prodej prodejních a kupních pozic za různé realizační ceny. Myšlenka strangle je taková, jak napovídá název: umístění put (opce na prodej) a call (opce na nákup) pod a nad aktuální spotovou cenu. Pokud je například cena bitcoinu 20 000 USD, prodejte nejprve put opci za 15 000 USD směrem dolů a call opci za 30 000 USD směrem nahoru. Pokud po měsíci vyprší jejich platnost, výsledkem jsou prémie snížené o transakční poplatky.

Stahujte a nakupujte zprávy na výzkumném terminálu Cointelegraph.

V současné době má sklon opcí strmý sklon, přičemž rozdíl implikované volatility mezi realizačními cenami 17 000 až 24 000 USD na Deribitu a Chicagské komoditní burze dosahuje až 10 %. To naznačuje dobré nastavení pro zvrat rizika zahrnující krátký prodejní kurz na ceně 17 000 USD a dlouhý nákupní kurz na ceně 24 000 USD.

Zdroj: Getty Images

Začíná býčí sentiment zatlačovat medvědy zpět?

Čistá nerealizovaná ztráta bitcoinu dosáhla tříletého minima, což zdůrazňuje, že jeho současná tržní hodnota je téměř o 17 % nižší než jeho souhrnná pořizovací cena. Z historického hlediska se globální dna tvoří, když ztráty dosáhnou více než 25 %. Klesající klouzavé průměry a index relativní síly v přeprodané zóně naznačují, že medvědi mají situaci pod kontrolou.

Poprvé od března 2020 se však bitcoin obchoduje pod svou těžební nákladovou základnou, což je úroveň, která v minulosti znamenala globální kapitulace a dna ceny bitcoinu. Ukazatel čistého nerealizovaného zisku/ztráty je dalším důkazem toho, že býci mohou potenciálně předstihnout medvědy.Od derivátů k sektoru NFT