Co vás může naučit investor Warren Buffett ze svých tří nejlepších akcií

Ne nadarmo je Warren Buffett často považován za jednoho z nejlepších investorů, ne-li vůbec za nejlepšího: je v tom velmi dobrý. Je dobrý v desítkách miliard dolarů. Díky jeho úspěchu lidé často vzhlížejí k jeho portfoliu (prostřednictvím jeho společnosti Berkshire Hathaway), aby ovlivnili mnoho svých investičních rozhodnutí.

Portfolio společnosti Berkshire Hathaway je nabité akciemi blue chip, včetně tří nejvýznamnějších akcií: Apple, Bank of America a Coca-Cola. Každá z nich představuje 41,3 %, 10,2 % a 7,2 % portfolia společnosti Berkshire Hathaway (k 31. březnu 2022).

Pokud vás zajímá, proč má společnost s více než 50 akciemi 58,7 % svého portfolia ve třech akciích, je to proto, že akcie blue chips obstály ve zkoušce času a osvědčily se jako skvělá dlouhodobá investice bez ohledu na širší ekonomické podmínky.

Zdroj: Bloomberg

Blue chip společnosti

Aby mohla být společnost považována za blue chip, musí mít miliardovou hodnotu a patřit mezi přední společnosti ve svém oboru, čehož obvykle nedosáhnete, pokud nemáte spoustu zdrojů. Zdroje, které se hodí během medvědích trhů, recesí a všeho mezi tím. Warren Buffett vždy hlásal dlouhodobé investování a jeho součástí je pochopení, že těžká ekonomická období jsou nevyhnutelná, a pokud je společnosti nedokážou přežít, pravděpodobně nejsou příliš dobrou dlouhodobou investicí.

Od 80. let minulého století se společnostem Apple, Bank of America a Coca-Cola podařilo přežít černé pondělí (1987), krach bubliny dot-com (konec 90. let a začátek 90. let), velkou recesi (2008) a počáteční stádium pandemie COVID-19 (2020). Nejenže přežily, ale od té doby jsou také hodnotnými investicemi.

Během dot-com bubliny v roce 2000 se Apple obchodoval za cenu kolem 150 dolarů (tehdejší cena, nikoli dnešní cena po rozdělení akcií v průběhu let) a v roce 2002 klesl až na 13 dolarů. Od té doby poskytl jedny z největších výnosů, jaké jsme kdy v historii akciového trhu viděli.

Zdroj: Reuters

Od listopadu 2006 do března 2009 klesly akcie Bank of America o více než 94 %. V následujícím desetiletí akcie vzrostly o více než 750 %. Na začátku roku 2020 se cena akcií společnosti Coca-Cola propadla o více než 36 %. Za něco málo přes dva roky od té doby akcie vzrostly o více než 60 %.

Sledujte dlouhodobý vývoj

Může být těžké přesvědčit se, abyste se soustředili na dlouhodobý horizont, když vidíte, jak vaše portfolio během medvědích trhů a těžkých období na akciovém trhu klesá přímo před vašima očima, ale je to nezbytné. Pokud investujete dlouhodobě – a to byste měli – musíte věřit, že společnosti, do kterých investujete, najdou způsob, jak se přizpůsobit době a dlouhodobě dosahovat skvělých výsledků.

Apple, Bank of America, Coca-Cola a mnoho dalších společností s modrými čipy mají společné to, že se dokážou přizpůsobit širším ekonomickým problémům, které samy nezpůsobily. Apple nezpůsobil bublinu dot-com, Bank of America nebyla hlavním viníkem velké recese a Coca-Cola nezpůsobila globální pandemii. Přesto měly pokaždé k dispozici zdroje, aby se přizpůsobily a přečkaly bouři.

Zdroj: Unsplash

Proto byste se stejně jako Warren Buffett měli spoléhat na to, že většinu vašeho portfolia budou tvořit blue chip společnosti. Neexistuje nic takového jako spolehlivá investice, ale akcie blue chips jsou tak dobré, jak jen to jde.