Dojde k rozdělení akcií společnosti Snap? Bizarní plány na rozdělení 2 ku 1

K rostoucímu seznamu rozdělení akcií se letos v létě připojí další společnost. Akcie společnosti Snap (NYSE:SNAP) zatím překonaly mimořádně obtížný rok. Ale ještě není u konce. Nyní chce společnost provozující sociální média následovat společnosti jako GameStop (NYSE:GME) a Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL), které se nedávno rozhodly pro rozdělení svých akcií.

Na rozdíl od těchto společností však SNAP nemá jasnou cestu k rozdělení. Navrhované rozdělení akcií musí schválit představenstvo společnosti pouze v případě, že akcie dosáhnou hranice 40 USD. To je od současné ceny necelých 10 dolarů hodně daleko.

Zde jsou informace, které by měli investoři vědět o dalším postupu.

Zdroj: Shutterstock

Je rozhodně neobvyklé navrhnout rozdělení akcií, které závisí na tom, zda akcie dokáží vzrůst o 300 %. Ale to není jediná podivná věc na akčním plánu společnosti Snap. Společnost navrhuje pouze rozdělení akcií v poměru 2:1, což znamená, že investoři získají za každou akcii, kterou vlastní, pouze jednu další. Jiné společnosti, které v nedávné době provedly – nebo plánují provést – rozdělení akcií, se rozhodly pro mnohem větší výplaty; Amazon (NASDAQ:AMZN) i Alphabet provedly rozdělení akcií v poměru 20:1.

Když se minulý týden poprvé objevily zprávy o zamýšleném rozdělení, časopis Barron’s uvedl, že akcie společnosti SNAP za posledních 12 měsíců vzrostly „až na 83,34 USD“, ale kvůli neuspokojivým výsledkům se propadly o 30 %. Od té doby akcie jen dále klesaly.

Jak špatná byla pro Wall Street zpráva o výsledcích společnosti Snap za druhé čtvrtletí? Dost špatné na to, aby 14 analytiků snížilo své cílové ceny akcií SNAP. Podle přispěvatele serveru InvestorPlace Larryho Ramera byly tržby ve druhém čtvrtletí mimo jiné nižší než odhady.

Nyní 22 analytiků na TipRanks hodnotí akcie SNAP jako „hold“, zatímco 10 analytiků si ponechává hodnocení „buy“. Ani jejich nejvyšší cílová cena – 35 USD za akcii – není dostatečně vysoká na to, aby akcie dosáhly navrhované ceny za rozdělení. Analytik Credit Suisse Stephen Ju po zprávě za 2. čtvrtletí snížil cílovou cenu na 35 USD.

Co bude následovat?

Pro společnosti působící v oblasti sociálních médií to byla obecně obtížná sezóna, ale Snap svými poklesy daleko předčí své kolegy, jako jsou Meta Platforms (NASDAQ:META) a Twitter (NYSE:TWTR). Předběžné rozhodnutí společnosti rozdělit akcie dává určitý smysl. Nicméně rozdělení se prostě nezdá být pravděpodobné. Akcie SNAP mají před sebou ještě hodně práce, než se dostanou do blízkosti 40 USD.

Ačkoli akcie SNAP před zveřejněním výsledků za 2. čtvrtletí vystřelily vzhůru, akcie se rychle propadly zpět, jakmile se investoři dozvěděli, jak moc je čtvrtletí zklamalo. Nyní se navrhované rozdělení akcií jeví jako poslední snaha zachránit nadšení investorů.