Goldman Sachs radí nakupovat tyto energetické akcie před výsledky

Výsledková sezóna je v plném proudu, a protože se společnosti napříč sektory chystají poskytnout čtvrtletní informace, Goldman Sachs uvedl, že existuje několik ropných a plynárenských společností, které by měli mít investoři na očích.

Firma v pondělí ve zprávě pro klienty uvedla, že Diamondback Energy, EQT a Chesapeake Energy jsou z hlediska poměru rizika a výnosu pro investory solidní sázkou.

Energetické akcie jsou stále jedinou skupinou v zelených číslech pro rok 2022, když vzrostly o 28 %. Odvětví se však v poslední době dostalo pod tlak a od 8. června, kdy dosáhlo 52týdenního maxima, kleslo o 22 %. Toto oslabení přichází s tím, jak obavy z globálního růstu vyvolávají otázky ohledně krátkodobé i dlouhodobé poptávky po ropě.

Zdroj: Getty Images

„I když se nálada investorů v sektoru těžby a dobývání ropy vzhledem k obavám o globální ekonomický růst změnila spíše na negativní, zachováváme dlouhodobě konstruktivní/býčí postoj vzhledem k silnému cash flow, diskontovanému ocenění, rostoucí strategické hodnotě amerického plynu/ropy a zlepšující se návratnosti a kapitálu,“ uvedli analytici v čele s Neilem Mehtou s odkazem na průzkumné a těžební společnosti.

Dodal, že mezi klíčové faktory, které je třeba sledovat během zpráv o výsledcích, patří realizace produkce, zvládání inflačních tlaků a výhled návratnosti kapitálu.

Diamondback je jednou ze společností, které se Goldmanovi před výsledkem líbí. V letošním roce akcie nedosáhly dostatečné výkonnosti, když si připsaly pouhých 5 %. Mehta to přičítá obavám kolem plánů společnosti na alokaci volných peněžních toků. Kromě toho uvedl, že investoři se obávají, že Diamondback bude prosazovat agresivní strategii fúzí a akvizic poté, co se rozhodl vyplácet variabilní dividendy místo oportunistického zpětného odkupu akcií. Goldman však uvedl, že tato strategie nakonec Diamondback odliší od jeho konkurentů.

„Investoři se budou v tomto čtvrtletí pravděpodobně soustředit na… budoucí výhled/formu kapitálových výnosů poté, co zvýšila svůj závazek vracet akcionářům alespoň 75 % FCF oproti dřívějším 50 %,“ uvedl Goldman.

Společnost Diamondback oznámí výsledky za druhé čtvrtletí 1. srpna po uzavření trhu.

Dalším jménem na Goldmanově seznamu je EQT. Akcie této plynárenské společnosti od začátku roku vzrostly o 93 %, protože USA posílají do Evropy rekordní množství LNG. Goldman je stále nakloněn zemnímu plynu a nadále hodnotí EQT jako nákupní.

Mehta uvedl, že lepší kapitálová efektivita a „lepší ceny s větší expozicí vůči cenám Henry Hub/LNG“ by měly akcie podpořit.

„Vidíme potenciál pro opětovné posílení akcií EQT s dalším zlepšením rozvahy a větší alokací FCF směrem ke kapitálovým výnosům,“ uvedl.

Přesto Goldman poznamenal, že vzhledem k letošním lepším výsledkům EQT bude klíčová krátkodobá realizace. Společnost oznámí výsledky za druhé čtvrtletí 27. července.

Na seznamu akcií, které je třeba před dosažením výsledků koupit, je také další plynárenský hráč Chesapeake Energy.

Akcie této společnosti se sídlem v Oklahoma City si letos připsaly 39 % a překonaly tak výkonnost širšího energetického sektoru. Mehta uvedl, že operace společnosti Chesapeake jsou podpořeny silnou rozvahou, přičemž společnost má také atraktivní dividendový výnos.

„Domníváme se, že CHK je na dobré cestě zajistit akcionářům silné kapitálové výnosy a zmenšit rozdíl v hodnotě oproti svým konkurentům,“ uvedla firma.

Společnost Chesapeake vykáže zisk po uzavření trhu 2. srpna.