Oblast platebního styku přilákala mnoho nováčků, ale jedna akcie stále vyniká

Odvětví platebního styku prošlo v posledních letech mnoha změnami a objevilo se mnoho nových fintechů, které hrozí narušit toto odvětví. To se může časem stát, ale může chvíli trvat, než zjistíme, kdo budou vítězové a poražení, protože mnohé z nich ještě nejsou ziskové a na tomto medvědím trhu se potýkají s problémy.

V tomto období, kdy se trhy potýkaly s problémy, se dařilo především osvědčeným zpracovatelům úvěrů – společnostem Visa (V), Mastercard a American Express. Ačkoli všechny tři společnosti jsou vynikající, dávám mírnou výhodu jedné z nich. Zde je důvod, proč je Visa v současnosti mou oblíbenou platební akcií.

Visa je (téměř) všude

Visa je největší společností vydávající kreditní karty na světě a Mastercard je v podstatě jediným významným konkurentem v této oblasti. American Express a Discover Financial Services jsou poněkud odlišné společnosti, protože se jedná o společnosti s uzavřeným okruhem kreditních karet, což znamená, že vydávají vlastní karty, půjčují vlastní peníze a zpracovávají vlastní platby.

Zdroj: Getty Images

Visa a Mastercard jsou výhradně zpracovatelé plateb: Jsou to pouze zprostředkovatelé plateb, kteří sami nevydávají úvěry, ale jejich bankovní partneři. Poskytují pouze síť, přes kterou probíhají transakce, a při každém použití karty nebo mobilní platby inkasují poplatek.

Jedná se o jednoduchý obchodní model, který generuje obrovské marže, protože má malé režijní náklady, sítě jsou masivní a v podstatě se jedná o duopol, protože je využívá většina plateb, a to i těch, které jsou prováděny prostřednictvím mobilních platebních fintech, jako jsou PayPal a Block. Společnost Visa v minulosti překonávala výsledky na všech trzích, a to i v době, kdy akciový trh klesal, jako například v roce 2018 a letos. Při uzavření trhu 21. července akcie společnosti Visa za celý rok klesly o 1 % a obchodovaly se za cenu kolem 215 USD za akcii. Pro srovnání, index S&P 500 od začátku roku klesl zhruba o 16 %.

Společnost Visa je schopna tyto poklesy zvládat díky konkurenčním výhodám, které vyplývají z jejího duopolu, a také díky obrovským maržím, které jí zajišťují dostatek likvidity a peněžních toků, aby mohla pokračovat v investicích do inovací a efektivně zvládat poklesy. Provozní marže činí 67 %, zisková marže 51 %, návratnost vlastního kapitálu 37 % a návratnost investovaného kapitálu 23 %. Všechna tato čísla jsou nadprůměrně dobrá a vyšší než srovnatelné hodnoty většiny společností.

Zdroj: Unsplash

Objem plateb zůstává vysoký

Hlavním ekonomickým ukazatelem, kterým se Visa musí zabývat, jsou spotřebitelské výdaje. Čím více lidé utrácejí, tím větší příjmy Visa má. Ve čtvrtletí končícím 31. března společnost nezaznamenala žádné zpomalení, a to navzdory protivětru způsobenému inflací, problémy s dodavatelským řetězcem, variantou omikron a válkou na Ukrajině. Objem plateb, což je množství všech transakcí v její síti, se meziročně zvýšil o 17 %. Přeshraniční objem vzrostl o 38 %, zatímco počet transakcí se meziročně zvýšil o 19 %.

Výsledky za poslední čtvrtletí, tedy za třetí fiskální čtvrtletí společnosti Visa, budou zveřejněny 26. července, ale dobrým znamením bylo, že maloobchodní výdaje v červnu mírně vzrostly, což byl měsíc, kdy jsme zaznamenali nejvyšší měsíční skok inflace za posledních více než 40 let. A vzhledem k plnému oživení výdajů na cestování, které by měly letos v létě překročit úroveň roku 2019, by Visa měla získat příjemný nárůst příjmů z tohoto segmentu trhu.

Zdroj: Unsplash

Visa i Mastercard jsou v současnosti solidní koupě, ale Visa se mi líbí o něco více, protože má o něco vyšší marže, více hotovosti v rozvaze a nižší poměr dluhu k vlastnímu kapitálu. Má také nižší ocenění s poměrem forwardové ceny k zisku 25, což je o něco méně než u společnosti Mastercard. Pokud se Federálnímu rezervnímu systému podaří dostat inflaci pod kontrolu, aniž by došlo k recesi, budou vyhlídky společnosti Visa ještě lepší.