Schovejte se v těchto akciích, silný dolar škodí nadnárodním společnostem

Podle Goldman Sachs by se investoři měli schovat do společností, které vydělávají většinu svých peněz na domácím trhu, protože silný dolar škodí nadnárodním společnostem.

„Výsledky hospodaření a parita eura vůči dolaru obrátily pozornost našich nedávných rozhovorů s investory k dopadu silného dolaru na akcie,“ uvedl David Kostin, vedoucí americké akciové strategie Goldman.

Obavy z globálního růstu způsobily, že bezpečný dolar letos stoupl. Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči šesti hlavním měnám, dosáhl na začátku tohoto měsíce několikaletého maxima. Zelená bankovka také dosáhla několikaletých maxim vůči měnám, jako je euro a jen.

Některé významné společnosti již varovaly před poklesem zisku v důsledku rostoucího kurzu dolaru. Společnost Microsoft v červnu uvedla, že její příjmy a zisk ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí budou ovlivněny směnným kurzem. Podobná varování vydaly také společnosti IBM a Johnson & Johnson.

„Nedávné posílení dolaru pravděpodobně povede k častému výpadku příjmů v tomto čtvrtletí,“ uvedl Kostin. „Období silného dolaru se v minulosti shodovala s neuspokojivými výsledky tržeb společností z indexu S&P 500.“

Stratégové uvedli, že společnosti, které se zaměřují na domácí prodej, již dosahují lepších výsledků než ty, které se spoléhají na mezinárodní prodej. Odvětvově neutrální koš společností z indexu S&P 500 s nejvyšší expozicí vůči domácím prodejům podle Goldmanu od počátku roku překonal srovnatelný koš akcií zaměřených na zahraniční prodeje o 11 procentních bodů.

Goldman uvedl řadu akcií s nulovým podílem zahraničních prodejů, včetně telekomunikačních gigantů Charter Communications a Verizon.

Do seznamu Goldmanu se dostala také řada jmen orientovaných na domácí trh, například Dollar General, Chipotle Mexican Grill, Target, Altria Group a Kroger.

„Do budoucna ekonomické a měnové prognózy GS naznačují, že americké akcie s vysokými tržbami v Evropě budou i nadále vykazovat horší výkonnost,“ uvedl Kostin. „Ekonomické prognózy GS rovněž naznačují náročný výhled pro americké akcie s vysokou expozicí vůči tržbám v Číně.“