Akcie Spotify (SPOT) posilují díky působivému růstu počtu uživatelů

Akcie společnosti Spotify (NYSE:SPOT) ve středu rostou, protože investoři reagují na silnou zprávu o zisku za druhé čtvrtletí roku 2022.

V této zprávě společnost Spotify uvádí, že počet měsíčních aktivních uživatelů se meziročně zvýšil o 19 % na 433 milionů. Z toho počet prémiových předplatitelů vzrostl o 14 % na 188 milionů a počet uživatelů podporovaných reklamami se zvýšil o 22 % na 256 milionů.

Stojí za to zdůraznit, že tento nárůst měsíčních aktivních uživatelů je vyšší než vlastní výhled společnosti Spotify. ta očekávala, že za dané čtvrtletí bude mít celkem 428 měsíčních aktivních uživatelů a 187 milionů z nich budou prémioví předplatitelé.

Tento nárůst uživatelů vedl k příjmům ve výši 2,86 miliardy eur. To je lepší výsledek než 2,83 miliardy eur, které v daném období očekávala Wall Street. Zároveň se jedná o 23% meziroční nárůst z 2,33 miliardy eur.

Zpráva o výsledcích však obsahuje jedno negativum, které stojí za zmínku. Zisk na akcii společnosti Spotify dosáhl -65 centů. To je horší výsledek než -60 centů na akcii, které za dané období očekávali analytici. Je to také více než -19 centů na akcii vykázaných ve stejném období předchozího roku.

Dnešní zpráva o výsledcích hospodaření způsobila, že akcie společnosti SPOT zaznamenaly silný objem obchodů. V době psaní tohoto článku změnilo majitele něco přes 2 miliony akcií. To se blíží průměrnému dennímu objemu obchodování, který činí přibližně 2,3 milionu akcií.

Od středečního rána akcie SPOT vzrostly o 15,8 %.