Dolar před rozhodnutím Fedu o sazbách zůstává téměř beze změny

Kurz dolaru zůstává dnes ke koši hlavních měn téměř beze změny. Investoři se připravují na oznámení měnového výboru americké centrální banky (Fed) a všeobecně se očekává, že Fed zvýší hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se kolem 17:30 SELČ pohyboval v blízkosti 107,20 bodu. To je nepatrně pod závěrem z předchozího dne. Euro vůči dolaru vykazovalo růst o 0,1 procenta na 1,0132 USD, zatímco dolar k japonskému jenu přidával 0,2 procenta na 137,21 jenu. Kurz eura vůči jenu pak vykazoval růst o 0,4 procenta na 138,99 jenu.

Kromě zprávy o zvýšení úroků obchodníci čekají na následný komentář šéfa Fedu Jeroma Powella. Budou jej pečlivě sledovat, aby si udělali představu o tom, zda Fed zachová razantní postoj k měnové politice, přestože ekonomika slábne. Nyní se očekává, že Fed do konce roku zvýší základní úrok až na 3,4 procenta, aby dostal inflaci pod kontrolu, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Gettyimages

Základní úroková sazba v USA je teď v pásmu 1,50 až 1,75 procenta.

Sázky na vysoké zvyšování úroků pomohly dolarovému indexu na začátku tohoto měsíce k růstu na nejvyšší hodnotu za 20 let. V poslední době však dolar mírně oslabil, protože statistické údaje naznačují, že ekonomika by se mohla propadnout do recese. Nejnovější údaje ukázaly, že schodek obchodní bilance se v červnu prudce snížil, protože vzrostl vývoz. Objednávky na kapitálové zboží bez obranného průmyslu a letadel, které ukazují na plány podnikových výdajů, pak minulý měsíc vzrostly o půl procenta. To by mohlo částečně uklidnit obavy o ekonomiku.

Euro sice zmírnilo pokles z předchozího dne, obavy z recese v Evropě ale zůstávají vysoké, protože Rusko ještě více snížilo dodávky plynu do regionu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1. Analytici banky JPMorgan uvedli, že krize kolem dodávek plynu spolu s politickými problémy v Itálii uvrhnou region začátkem příštího roku do mírné recese a zbrzdí zvyšování úrokových sazeb v eurozóně.