Předběžná zpráva o výsledcích společnosti Ford za 2. čtvrtletí roku 2022

Společnost Ford Motor Co. (F) se již více než dva roky potýká s pandemií COVID-19 a s nedostatky v globálním dodavatelském řetězci. Výsledkem byly nízké zásoby vozidel a klesající prodeje, protože společnost nedokázala uspokojit poptávku. To se nyní mění. Ford v červnu zaznamenal prudký nárůst prodejů díky vyšším dodávkám nákladních vozů a SUV, včetně nového plně elektrického pickupu.

Nárůsty přicházejí v době, kdy výkonný ředitel (CEO) Jim Farley zvýšil výdaje Fordu na elektromobily (EV) na 50 miliard dolarů, aby se společnost stala lídrem na trhu s EV.

Investoři budou sledovat, jak tento vývoj ovlivní finanční výsledky společnosti Ford, až bude společnost 27. července 2022 reportovat zisk za 2. čtvrtletí roku 2022.

Analytici očekávají, že upravený zisk na akcii (EPS) poprvé po čtyřech čtvrtletích meziročně vzroste, protože tržby stoupnou nejvíce za nejméně více než čtyři a půl roku.

Zdroj: Getty Images

Investoři se také zaměří na celkový počet prodaných automobilů, což je klíčová metrika, kterou je třeba sledovat v souvislosti s narušením globálního dodavatelského řetězce a nedostatkem kritických dílů, jako jsou polovodiče. Analytici očekávají, že Ford poprvé po čtyřech čtvrtletích zvýší celkový počet prodaných automobilů, a to nejvíce za posledních nejméně několik let.

Akcie Fordu prošly v uplynulém roce velkými výkyvy, ale za tu dobu překonaly výkonnost širšího trhu. Po většinu srpna a září 2021 akcie za trhem zaostávaly. Koncem září akcie zahájily dlouhodobý růst až do ledna 2022. Od té doby akcie Ford až do června 2022 neustále klesaly a v podstatě se vzdaly všech zisků. V posledních několika týdnech akcie Ford zaznamenaly malý nárůst. K 26. červenci poskytly akcie společnosti jednoletý klouzavý celkový výnos ve výši -9,1 %, což je mírně před výnosem -10,3 % pro index S&P 500.

Zisková bilance společnosti Ford byla v posledních letech nevyrovnaná. Roční upravený zisk na akcii společnosti klesal tři roky po sobě: ve fiskálních letech 2018, 2019 a 2020. V roce 2020 zaznamenala pokles o 65,5 %. Ve fiskálním roce 2021 vytvořila společnost Ford základ pro oživení zisku tím, že vykázala nárůst upraveného zisku na akcii o 288,7 %. Zatímco v 1. čtvrtletí fiskálního roku 2022 zisk na akcii prudce klesl, analytici očekávají, že ve druhém čtvrtletí tohoto roku se upravený zisk na akcii téměř zečtyřnásobí.

Historie příjmů společnosti Ford byla velmi turbulentní. Společnost zaznamenala sérii šesti po sobě jdoucích čtvrtletí meziročního poklesu tržeb od 1. čtvrtletí FY 2019 do 2. čtvrtletí FY 2020. V roce 2021 však Ford dokázal ve třech ze čtyř čtvrtletí zvýšit tržby, což mu pomohlo vykázat první celoroční nárůst tržeb, a to o 7,2 % po dvou letech meziročních poklesů. Analytici předpovídají, že tržby společnosti Ford ve druhém čtvrtletí letošního roku zrychlí svůj růst a zvýší se o 39,0 %. Jednalo by se o největší čtvrtletní růst automobilky za posledních nejméně čtyři a půl roku.