Manchin se překvapivě dohodl se Schumerem na balíčku týkajícím se energetiky

Akcie solárních a zelených energetických společností ve středu po skončení obchodování rostou díky zprávě, že se senátor Joe Manchin dohodl s vůdcem senátní většiny Chuckem Schumerem na hlasování o balíčku zaměřeném na podporu alternativních zdrojů energie a snížení nákladů na zdravotní péči při současném snížení federálního deficitu.

Zákon o snížení inflace mimo jiné navrhuje 15% minimální daň z příjmu právnických osob, prodlužuje některé dotace v rámci programu Obamacare, umožňuje programu Medicare vyjednávat o nákladech na léky na předpis a investuje do všech druhů energie – solární, vodíkové, jaderné, obnovitelné, fosilní a do skladování energie.

Podle deníku The Wall Street Journal by nový balíček přinesl 739 miliard dolarů, z nichž by 369 miliard bylo určeno na klimatické a energetické programy a 64 miliard na prodloužení dotací na zdravotní péči pro některé uživatele zákona Affordable Care Act, zbytek by byl určen na snížení federálního deficitu.

Zdroj: Pixabay

Manchinova podpora znamená obrat oproti situaci před dvěma týdny, kdy se odvolával na obavy z inflace, když opouštěl jednání o ekonomickém balíčku, který zahrnoval zvýšení daní a nové výdaje na opatření v oblasti klimatu.